Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na granici plodnosti

Kvaliteta sperme pada za 38 posto u samo deset godina

david beckham
H&M
23.01.2013.
u 10:30

Prijašnjim istraživanjima dokazano je da začeće znantno otežno ako se radi o koncentraciji spermija manjoj od 40 milijuna na mililitar

Koncentracija sperme kod mladih ljudi pada do dva posto u godini dana, što su alarmantni podaci, smatraju španjolski znanstvenici. U desetogodišnjoj studiji otkriven je i još jedan poražavajuć podatak - broj spermija pada i do 38 posto u jednom desetljeću, a svi podaci upućuju na moguću prijevremenu neplodnost.

Znanstvenici sa sveučilišta u Muriciji kod muškaraca su prije 11 godina izmjerili prosječnu koncentraciju od 72 milijuna spermatozoida po mililitru, a na je na kraju istraživanja iznosila 52 milijuna po mililitru. Prijašnjim istraživanjima dokazano je da začeće znantno otežno ako se radi o koncentraciji spermija manjoj od 40 milijuna na mililitar.

- Nastavi li se gubitak od dva posto godišnje, sperma danas mladih momaka mogla bi u kratkom razdoblju doseći rizičnu granicu od 40 milijuna na mililitar - kaže profesor Jaime Mendiola. Iako je kvaliteta sperme u opadanju to nužno ne znači da postoji povećan broj neplodnih muškaraca.

- Vjerujemo da neke preventivne mjere u načinu života poput zdrave prehrane ipak mogu povećati kvalitetu sperme - kazao je voditelj istraživanja Alberto Torres Cantero, piše Daily Mail.

Jedna nedavna studija u Francuskoj zaključila je da je kvaliteta sperme počela opadati početkom 90-ih godina, a da su glavni krivci za to loša prehrana, način života pa čak i usko donje rublje.

Komentara 1

LI
liliZG
13:55 25.01.2013.

nema to veze sa zdravom prehranom, više sa ogromnom kolićinom zraćenja oko nas, pa pogledajtu svu tu silu gageta koje "moramo" imati sa sobom, pogotovo u džepu hlača,.....zatrovanom hranom, GMO žitarice, voće i povrće, teletina već napunjena antibioticima......itd,itd,....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije