Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kuharice Veljka Barbierija 'Kuhinja hrvatskih regija'

kuharica
VL
PR
Autor
PR članak
04.04.2013.
u 17:00

Od 7. travnja, četiri nedjelje zaredom u Večernjem listu potražite svoj primjerak kuharice Veljka Barbierija na dar. Saznajte koji su specijaliteti karakteristični za koju regiju i naučite ih pripremati.

Prvu kuharicu pod nazivom Zagreb i Sjeverna Hrvatska potražite 7. travnja, drugu pod nazivom Ognjišta Srednje Hrvatske 14. travnja, treću pod nazivom Slavonija 21. travnja i zadnju, četvrtu Kuhinja naše obale ne propustite 28. travnja.

U prvoj kuharici donosimo specijalitete karakteristične za Zagreb i Sjevernu Hrvatsku.

Na sjeveru Hrvatske regije poput Moslavine, Bilogore, Posavine i Banovine ističu se starim kotlovinama, pečenjarskim tanjurima u kojima se još od antike nad otvorenim ognjištem peklo meso i kobasice u rastopljenoj masti, u novije vrijeme s raznim povrćem i zapečenim grahom. Podravina se ponosi svojim mariniranim mesom čuvanim u svinjskoj masti i usitnjenoj panceti.

Međimurje je poznato po desetak vrsta međimurskih štrukli, pataka i gusaka pečenih u vlastitoj masnoći koje su praćene hajdinskom, heljdinom kašom. Iz Varaždina mirišu varaždinski rajžleci, teleće koljenice u vinu i vrhnju, kao i otmjene punjene guske i pačja prsa u tijestu od medenjaka. Zagorje je domovina pečenih i pohanih kokica, purica, krepkih juha od peradi i gljiva, divljači služene uz variva od graha i buće, kiselog kupusa i koprive, koja prate i glasovite češnjovke, pečenice i krvavice, kobasice začinjene češnjakom i krvlju.

Zagorske svinjske pisanice sa suhim šljivama po zabilježenoj recepturi iz XVI. stoljeća, zajedno s pečenim racama i puricama s mlincima, gastronomski su most prema jelovnicima hrvatskoga glavnoga grada Zagreba. Zagrebački stol je pun faširanih ili pohanih šnicli i panirane piletine, no provincijalni zagrebački odrezak, od teletine, pretenciozno nadjeven šunkom i sirom, kao da želi istaknuti nadmoć svoje provincijalnosti, budući da je doista gastronomski zanimljiviji od svog bečkog uzora.

Posebno mjesto zauzima i agramerski ričet, od graha i ječma sa suhim mesom i telećom juhom, profinjena jela i paštete od peradi i divljači, a uz njih stara pisana pečenka u moštu i kuhani goveđi repovi s muštardom, iz još jedne barokne hrvatske prijestolnice, Samobora, poznatog i po svojim izvrsnim savijačama, tortama i kremšnitama, ali i vrsnim ribljim i mesnim jelovnicima, kobasicama i salamama, aperitivnim vinom bermetom i samoborskom muštardom, koji u velikom karnevalskom fašničkom nizu okusima i mirisima nadražuju osjetila svih zaljubljenika u Zagreb i Sjevernu Hrvatsku te njihovu profinjenu kuhinju u okrilju srednje Europe.

Stoga 7. travnja ne propustite prvu od četiri kuharice Veljka Barbierija samo u Večernjem listu. Otkrijte i uživajte u tradicionalnim hrvatskim mirisima i okusima Zagreba i Sjeverne Hrvatske.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?