Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarno plivanje

Krešo pliva da bi djeca s invaliditetom mogla u školu

plivanje
nnn
12.07.2011.
u 16:08

Pobijedio sam strahove od mora koji su posljedica skoka nakon kojeg sam ostao nepokretan. Pozornost želimo skrenuti na druge, kaže Krešo

Zagrepčanin Krešimir Butković jedini će zaplivati u maratonu za osobe s invaliditetom koji će se u rapskoj Uvali sv. Eufemije održati 20. kolovoza u sklopu 11. tradicionalnog plivačkog maratona “Rab 2011.”. 

Tridesetosmogodišnji je književnik i kolumnist Krešo stradao 1990. godine. Skočivši u more na gradskoj plaži u Senju, glavom je udario u kamen skriven pod travom i na mjestu ostao nepokretan – puknuli su mu 4., 5. i 6. kralježak. Borio se za život, a nakon četverogodišnjeg oporavka, ostao je kvadriplegičar i izvan funkcije mu je 60 posto mišića na rukama. Sedamnaest je godina nakon nemilog događaja patio od velikog straha od mora iako ga je obožavao, no nakon ozbiljnih psihičkih priprema i napornih treninga, ponovno je zaplivao 2007., a prošlo ljeto i preplivao Barbatski kanal do otočića Dolina. Inicijalni maraton u kolovozu humanitarnog je karaktera – za cilj ima gradnju platforme za djecu s invaliditetom OŠ Ivana Rabljanina, kako bi im se omogućio nastavak školovanja na otoku. Maraton dug kilometar i pol u oba smjer (po 750 metara u jednom smjeru) počinje u 9 ujutro, prije tradicionalnog, masovnog, u kojem će sudjelovati, a pozivaju se i svi ostali. 

– Pobijedio sam fobiju od mora. Ovim inicijalnim maratonom želimo skrenuti pozornost na djecu s invaliditetom, kao i na amatersko plivanje. U moru smo svi jednaki – kaže Krešo Butković, kojeg trenira Slavko Rako nakon što mu je zimske pripreme vodio Goran Čolak, fizioterapeut i svjetski prvak u ronjenju na dah. Kako nam objašnjava Krešo, želja je organizatora rapskog maratona Borisa Belamarića, Udruge “Kocka” i svih sudionika, da inicijalni maraton preraste u tradicionalni te da njegovu organizaciju već dogodine preuzmu Udruga invalida kvarnerskih otoka i Hrvatski paraolimpijski odbor. S obzirom na popularnost rapskog maratona, očekuje se da će svi koji mogu učiniti korak u tom smjeru doista i pokazati sluha te, za početak, potpomoći gradnju platforme u rapskoj školi, ali i utemeljenju redovitog maratona za osobe s invaliditetom.

Komentara 3

OB
-obrisani-
23:34 12.07.2011.

Za svaku pohvalu!!!!!!!!

Avatar pauk
pauk
19:21 14.07.2011.

svaka ti cast ti mislis na HR dijecu a nasa vlada na avganisku.

BI
biksonije
13:46 27.08.2011.

Krešo, svaka čast! B. ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije