Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bajke ipak žive?

\'Kraljevnu na zrnu graška\' oživjeli porečki Mrkovci

Mrki teatar
Foto: nnn
1/6
23.03.2012.
u 22:02

Skupinu Porečana sasvim različitih zvanja u Mrkom je teatru spojila gluma koje se, baš poput fatalne ljubavi koja se jednom kuša, ne mogu osloboditi.

U svakom od nas, skriva se sanjar. čak i u najozbiljnijima, taštima, bahatima... Onaj mali, sasvim mali dio nas koji nikad ne odraste i koji će zauvijek, priznali mi to ili ne, voljeti bajke. A da bajka može zaživjeti- sa svim svojim likovima, dobrim i lošim, tihim i glasnim, baš kao i to da je u bajkama sve moguće pokazali su porečki glumci amateri - Mrkovci, članovi glumačke družine Mrki teatar. Skupinu Porečana sasvim različitih zvanja u Mrkom je teatru spojila gluma koje se, baš poput fatalne ljubavi koja se jednom kuša, ne mogu osloboditi.

Bijela lica, baršun i svila 

Gluma je za njih postala više od zimske razbibrige i druženja, uz glumu uče, istražuju, otkrivaju posve nove svjetove, a posljednji - svijet bajki - dočarali su publici svog grada u predstavi ‘Kraljevna na zrnu graška’. ‘Kraljevnu’ je dočaralo 27 performera, glumaca i suradnika Mrki teatra. Režiju i obradu svevremenske bajke potpisuje kao i uvijek kada je riječ o Mrkovcima Katja Restović, glazbu Zoran Trubić, a kreativno se na kostimima ‘ispucala’ kostimografija Kristina Nefat. Za scenski pokret pobrinuo se Henry Marić, za plesnu koreografiju Josipa Tadijanović, Ana Sever, dok se za nevjerojatne i izražajne maske pobrinula Cristina Gaitan Caravai. Pjevači songova bili su gosti Mrki teatra Max Hozić & Stefania Hasimi,a narator: Žitomir Klaričić.

Lica, pokret, geste i glazba

- Ova je prilagodba za mene bila veliki izazov jer je riječ o posebnoj kazališnoj formi u kojoj su scenski pokret i mimika izuzetno važni, posebno stoga jer je scenografiju čine ljudi koreografijom i pokretom - kaže redateljica Katja Restović. Riječ je o zahtjevnoj predstavi koja se temelji na groteski - tj. pokretu i interpretaciji a kostimi i maska su samo dio iste. Lepršave koreografije i odlični songovi skladatelja Zorana Trubića koji je radio cijelu glazbu ‘pojeli’ su 35 minuta koliko je predstava trajala i ostavili ih otvorena srca.

- Odabrali smo minutažu koja mogu podnijeti i djeca s obzirom da je namjeravamo prikazati i najmlađoj publici - objašnjava redateljica. Max Hozić planira jedan od songova ‘Kraljevne’ promovirati uskoro na TV i Internet medijima zajedno što će predstavu približiti svima koji je nisu imali prilike vidjeti.

Odlični i bez sponzora i budžeta

Mrki teatar jedno je od onih amaterskih kazališta koje nema fondove produkcije, no unatoč tome publici pružaju, kaže K. Restović, ono što kazalište ima za cilj - oživljenu bajku, u kojoj su uživali svi koji su je gledali. Iako bez budžeta Mrki teatar pokreće ljubav prema Kazalištu, a svi u njemu - od stručnih suradnika do cijelog ansambla - volontiraju.

U ‘Kraljevni na trnu graška’ igraju: Kraljevna: Anamarija Tubaković/ Kraljević:Luka Bosanac/ Kralj: Azeglio Picco/ Kraljica:Alenka Korelić Lučić/ Šef od sluga: Jakša Grgić, sluge: Sven Djula Tomac, Patric Darrer, Nenad Sinčić, Ivan Tripar / Kraljevna 1: Daliborka Škofić/ Kraljevna 2: Fedora Matejčić / Kraljevna 3: Asja Prašljević/ Kraljevna 4: Franca Klainert / Kraljevna 5: Kristina Hrsitova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije