Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana i pamćenje

Konzumiranje soka crvenog grejpa može usporiti gubitak pamćenja

koktel
Arhiva VL
10.12.2009.
u 10:48

Znanstvenici sa psihijatrijskog odjela Sveučilišta u Cincinnatiju proveli su istraživanje na 12 osoba u dobi između 75 i 80 godina koje su već imale rane simptome gubitka pamćenja.

Konzumiranje soka crvenog grejpa moglo bi usporiti gubitak pamćenja, tvrde znanstvenici. Proveli su istraživanju u kojem su oni koji su pili grejpov sok 12 tjedana poboljšali svoje rezultate u seriji mentalnih testova. Znanstvenici smatraju da su ovi rezultati postignuti zbog antioksidansa koji se nalazi u koži i soku grejpa. Zaposlenici sa psihijatrijskog odjela Sveučilišta u Cincinnatiju proveli su ovo istraživanje na 12 osoba starih između 75 i 80 godina koje su već imale rane simptome gubitka pamćenja. Podijelili su ih u dvije skupine od kojih je jedna pila čisti grejpov sok, a drugi su dobivali placebo. Obje su skupine rješavale testove pamćenja. Istraživači su utvrdili da su, što je duže pokus trajao, oni koji su pili sok od grejpa poboljšavali svoje rezultate.

Poboljšalo im se kratkoročno kao i neverbalno pamćenje, rekao je dr. Robert Krikorian. 

Ovi rezultati potkrepljuju ranija istraživanja da hrana i piće bogati antioksidasima mogu očuvati funkcije mozga i usporiti gubitak pamćenja. 

Američko istraživanje iz 2006. godine također je pokazalo da konzumiranje voćnih i povrtnih sokova  bitno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
11:38 10.12.2009.

Znaci ovdje je rijec o vinu, a ne o nekom soku, jer GRAPE je GROZDJE, a GRAPEFRUIT je citrus voce .... ajme glupana!

LI
lietuva
11:04 10.12.2009.

Pijte grejpov sok i RIJEŠITE mentalne probleme!

JA
jankoprekobrda
11:22 10.12.2009.

Dali je prevodioc dobro preveo ovaj clanak??? na engleskom Grape = Grozdje na hrvatskom!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije