Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve je u glavi

Kava nas ne razbuđuje, nego to samo umišljamo

kava
Davor Višnjić/Pixsell
03.06.2010.
u 10:00

Čini se da tijelu ne treba kofein da bi se vratilo u normalu nakon sna, ali kavopije to vraćanje u normalu često povezuju baš s kofeinom.

Iako će se mnogi zakleti da 'ne mogu otvoriti oči prije nego popiju kavu', čini se da je sve ipak samo - u glavi. Razna testiranja pokazala su, naime, da kofein ipak ne stimulira mozak kako se smatralo, nego je sve prividno, a tijelo se ujutro budi zato što se polako oporavlja od sna tijekom noći.

Kavopijama bi tako, čini se, bilo bolje bez kave, budući da je dokazano da kava povisuje tlak, a prema nekim istraživanjima čak i potiče anksioznost.

Na Sveučilištu Bristol vršili su testiranja na ljudima koji su pili kavu i onima koji su pili placebo napitak, a rezultati su pokazali neznatnu razliku. Osim toga, pokazalo se da osobe koje često piju kavu razvijaju toleranciju prema stimulativnim učincima kofeina.

- Iako smatramo da nas kofein razbuđuje, to je varka. Kofein nas samo vraća u normalu, što bismo postigli i bez kave - kaže Peter Rogers sa Sveučilišta Bristol.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
11:08 03.06.2010.

pa ako je u glavi zar onda nije?? ovo je isto istraživanje kao ono u jutarnjem - \"ipak nema života posle smrti\" rofl serem se na takva istraživanja

IB
ima boga
11:44 03.06.2010.

kakve gluposti,kakvo istraživanje,tamo se neki pijani tobože znastvenici sjetili opet neke svoje gluposti,pa ni mala djeca više ne vjeruju takvim znastvenicima,možemo mi sa našom znanošću obrisati onu stvar,isto kao i oni što su naveli da nema života nakon smrti takve gluposti i izjave dolaze od same sotone,ima ima i te kako ima života nakon smrti i taj život je svijesniji i postojaniji nego ovaj koji živimo to je sto posto sigurno,evo ja nisam nikakav znanstvenik nego samo čovjek koji je zagrabio vode iz bunara života,treba samo tako malo da bi se shvatilo,a ovo što govore znastvenici je razumljivo jer je Isus Krist rekao da če se na koncu svijeta javiti mnogi proroci,našim riječima možemo reči znanstvenici koji če biti protiv njega, i koji če iznostiti neistine u namjeri da ljude udalje od njega,Isus Krist je put Istina i Život.

OB
-obrisani-
13:22 03.06.2010.

Kakav lik... Evo ti kava da te udalji od Isusa Krista. :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije