Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s pet zvjezdica

Kamp za nudiste: Kad se skineš gol, osjetiš se slobodnim

valalta (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/8
21.07.2013.
u 20:00

Već pri ulazu u naturistički kamp suočeni ste s vrlo strogim pravilima ponašanja kako bi privatnost i sloboda gostiju bile posve zajamčene

Jednom Valalta, uvijek Valalta, krilatica je Jolande Valič, odane gošće vrhunski uređenoga naturističkoga kampa pokraj Rovinja kojemu je poznati njemački vodič ADAC ove godine dodijelio prestižnih pet zvjezdica. ADAC BestCamping najvažniji je sustav ocjenjivanja kvalitete kampova u Europi, svojevrstan Oskar među nagradama za te turističke oaze, a Valalta je jedino naturističko naselje u Hrvatskoj koje je zaslužilo maksimalan broj zvjezdica. 

Prvi red do mora 

Da ADAC-ovo vrednovanje pritom nije bilo pogrešno, dobro zna i vitalna 71-godišnjakinja iz Ljubljane, koja naturistički kamp Valalta posjećuje od 1968., godine njegova otvaranja, kada je mogao primiti svega 900 gostiju. I kaže da je to podmlađuje. 

– Neki ne mogu shvatiti i pitaju zašto uvijek isto mjesto, a ja im kažem da u Valalti svake godine ima promjena i ne može ti dosaditi. I nakon toliko vremena uvijek rado dolazim, ovdje sam kao kod kuće i uživam 110 dana godišnje – objašnjava nam Jolanda. Stekla je u tom istarskom raju, koji pohode ljubitelji pokreta kompletnog sjedinjavanja s prirodom, mnoga prijateljstva te uživa u ponovnim susretima i druženjima. I naturizmu, dakako. 

– Kad se skineš, osjetiš se slobodnim, kao da sa sebe skineš brige. Ovdje mi je dobro, zabavljam se, odlazim biciklom do Rovinja, bavim se sportom. Nitko koga poznajem nije rekao da neće ponovno doći, u Valalti za svakoga ima ponešto, ovdje vidim samo zadovoljne ljude – kaže Jolanda i dodaje da joj pogoduje i to što je Istra blizu Sloveniji pa može iz Ljubljane doći kad poželi. U svibnju susreće prijatelje, kampiste starosjedioce, a u kolovozu druge goste. 

Danas se naturistički kamp Valalta proteže na impresivnih 120 hektara, tumači nam Tanja Marić, direktorica marketinga, i ima 2508 smještajnih jedinica uza sam Limski kanal, zaštićeni prirodni krajolik s jedne strane i uvalu Saline, gdje je mrijestilište, s druge. Najveći mu je adut nekoliko kilometara duga i uređena obala s plažama. A ondje je, uz akvagan, niz zabavnih sadržaja za djecu i odrasle. 

I plaža kampa Valalta dobila je 2011. prestižno priznanje: uvrštena je na sedmo mjesto liste Totallytop10.com s deset najboljih na svijetu. Iste je godine, po izboru korisnika popularnog turističkog portala Trip Advisor, proglašena devetom najboljom nudističkom plažom na svijetu. 

Već pri ulazu u naturistički kamp suočeni ste s vrlo strogim pravilima ponašanja kako bi privatnost i sloboda gostiju bile posve zajamčene. I zaista je tako, razgledavajući Valaltu osjetite apsolutno uvažavanje i uredno poštivanje kućnoga reda pa ostaje zaključiti da slobode ima samo ondje gdje se jasno postavljena pravila i primjenjuju. Velika se briga vodi i o sigurnosti; na plažama su spasioci, a u naselju kontrolori koji se 24 sata na dan brinu da život u kampu teče bez problema. 

Tko poželi biti gostom Valalte, može birati između kamp-parcela, mobilnih kućica, apartmana s kuhinjama i bungalova ili se pak odlučiti za smještaj brodica u jedinoj naturističkoj marini na Mediteranu, s ukupno 150 morskih i 60 vezova na suhom. Parcele veličine između 80 i 140 četvornih metara gostima osiguravaju potrebnu privatnost, a ima ih, prema željama, u hladovini, na sunčanim dijelovima, pokraj mora... Najudaljenija je samo 200 metara od mora. Postoji i mogućnost da gost tijekom boravka promijeni lokaciju, premjesti se bliže moru ili sunčanu parcelu zamijeni onom u hladovini, a sanitarije u kampu zadovoljit će i najzahtjevnije.

Apartmani s kuhinjama, pak, mogu ugostiti do sedam osoba, bungalovi su idealni za naturiste koji teže hotelskom tipu smještaja, a u mobilnim kućicama u samome srcu kampa može se smjestiti do šest ljudi.

Vrhunski se užitak nudi i gastroljupcima jer je u naturističkome kampu čak sedam restorana: internacionalnih, ribljih, onih koji nude isključivo istarsku kuhinju... Posebnost je i to što u pripremanju jela koriste meso iz vlastitog tova, ulje koje prave od maslina iz samoga kampa, pekarske proizvode pripremljene u Valaltinoj pekari te pivo proizvedeno u vlastitoj pivovari prema staroj češkoj recepturi. Tako je od 1997. godine, kada je krenula proizvodnja piva, a koliko je kvalitetno, najbolje potvrđuju zadovoljni gosti, mahom Nijemci i Austrijanci, koji se u kvalitetu “tekuće hrane” i te kako razumiju. Nedjeljna jutra posebna su upravo zbog Valalta pivo partyja u pivnici kampa uz živu glazbu, dok se jednom tjedno za sve goste na plaži organizira pučka fešta s atraktivnim gastronomskim i zabavnim programom. 

Klub za klince 

U Valalti ništa nije prepušteno slučaju pa je u posebnoj ponudi i poliklinika koja radi 24 sata te niz usluga “Vital centra”. I roditelji mogu biti spokojni; uz mnoštvo zabave za najmlađe, postoji i dječji klub, gdje djecu mogu ostaviti na kreativnom čuvanju. 

Kako u kampu svake godine uvode poboljšanja, ove su godine goste dočekale preuređene parcele od 120 četvornih metara s priključkom za vodu i odvod, nove uređene šetnice i plaže, bar u predjelu Salina s morskom lagunom, nove mobilne kućice, novi sanitarni objekt, nogometno i tenisko igralište s umjetnom travom te odmorište za kampere tijekom noći. 

I baš kao što kaže gošća Jolanda Valič, tko jednom dođe u Valaltu, uvijek se vraća. Neki su i odrasli u ovom rovinjskom prirodnom raju, a danas dolaze sa svojom djecom. Najviše je turista iz Njemačke, Austrije, Nizozemske i Italije. 

– Držimo se provjerene recepture: svake godine iznenaditi goste novim ponudama i raditi na podizanju kvalitete. Zbog toga redovito posjećujemo najbolja turistička naselja i kampove u Europi, a budući da “tekstilni” turizam u svijetu raste brže od naturizma, prisiljeni smo i više ulagati u inovacije, u proširenje i podizanje kvalitete ponude i standarda smještajnih jedinica – ističe Tanja Marić. 

Sudeći po brojnim priznanjima, i dosad su u tome bili više nego uspješni, a posebno se ponose ovogodišnjom maksimalnom ocjenom ADAC-a. Važna je promjena u sustavu ocjenjivanja to što je ADAC ukinuo svoje dobro poznate oznake kvalitete “žuta tabla” i “crvena tabla” (superplatz), a umjesto njih uvedena je nova zajednička oznaka BestCamping za turistička naselja koja su postigla izvanredne rezultate prilikom inspekcije u 2012. 

Valalta je jedini naturistički kamp u Hrvatskoj koji je ove godine osvojio ADAC-ovih pet zvjezdica. U našoj su zemlji to priznanje također dobili kampovi Lanterna i Park Umag, a među nagrađenima je i Zaton kod Zadra, koji je dobio posebno priznanje u kategoriji “Najbolji kamp za obitelj”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije