Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte

Jogijska praksa stvara dobre preduvjete za kvalitetan seks

'12.05.2010., Zagreb -   Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra prezentira seriju vjezbi joge. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
27.06.2010.
u 11:00

Jogiji u pravilu zabranjuju seks kojemu je cilj tek postizanje tjelesnog užitka, ne i začeće

Karikatura u jednom davnom Playboyu prikazuje mladu trudnicu koja stavlja ruku na trbuh i kaže prijateljici: “Te večeri moj mi je guru pokazao vježbu koju znaju samo prosvijetljeni...” Općenito, najugodniju sporednu stvar na svijetu joga tretira na različite načine: od apsolutne zabrane pa sve do zajednica slobodne ljubavi i promiskuiteta.

Cilj ne smije biti samo užitak. Istini je ipak najbliža duhovita konstatacija američkog putopisca Malcolma Richieja koji je napisao otprilike ovako: “Raznim vježbama i mentalnim tehnikama istinski će guru od vas načiniti savršen ljubavni stroj, a onda vam strogo zabraniti seks!” I liječnici i seksolozi složit će se da kvalitetan seks ovisi o brojnim čimbenicima; od općeg zdravlja i savršene cirkulacije, preko tamo nekih neurovegetativnih živčanih sklopova, pa do psihičke stabilnosti, ljubavi itd. Jogijska praksa doista stvara idealne preduvjete za sve to jer pridonosi savršenstvu kompletne fiziologije našega tijela, a s druge strane tehnike meditacije i opuštanja idealne su za kompletan spektar “mentalnih preduvjeta”. Jogiji, međutim, u pravilu zabranjuju seks kojemu je cilj tek postizanje tjelesnog užitka, a nema glavne svrhe – rađanja djece. Seksualni akt smatraju besmislenim gubljenjem ogromnih količina energije, koje bi se trebale sublimirati u mnogo suptilnije i kreativnije svrhe od puke fizičke naslade.

Današnja vježba, iako se ne naziva “vježbom za savršen seks”, u velikoj mjeri to doista i jest, jer djeluje na živce i cirkulaciju spolnih organa, no ima i niz drugih učinaka, prije svega na zdravlje kralješnice..  

U početnom ležećem položaju najprije rukom uhvatimo stopalo suprotne noge, a zatim uz udisaj oprezno podižemo prsa, glavu i nogu uvis, malo zadržimo dah, pa se uz izdisaj vratimo u prethodni položaj i potpuno opustimo držeći i dalje stopalo.  

Pokret ponavljamo nekoliko puta naizmjence jednom pa drugom nogom. Današnja vježba, iako se ne naziva “vježbom za savršen seks”, u velikoj mjeri to doista i jest, jer djeluje na živce i cirkulaciju spolnih organa, no ima i niz drugih učinaka, prije svega na zdravlje kralješnice..

 

U početnom ležećem položaju najprije rukom uhvatimo stopalo suprotne noge, a zatim uz udisaj oprezno podižemo prsa, glavu i nogu uvis, malo zadržimo dah, pa se uz izdisaj vratimo u prethodni položaj i potpuno opustimo držeći i dalje stopalo.

 

Pokret ponavljamo nekoliko puta naizmjence jednom pa drugom nogom.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sadaive
20:15 27.06.2010.

repeticio est mater studiorum ,bijeli brate..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije