Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiva veza

Jedete puno čokolade? Možda i vi jednom postanete nobelovac...

čokolada
Boris Ščitar/PIXSELL
14.10.2012.
u 12:25

Švicarci su najveći potrošači čokolade po glavi za stanovnika, a imaju i najviše Nobelovaca... Povezujete?

 Rezultati istraživanja sveučilišta u Kolumbiji pokazali su da "postoji značajna korelacija između konzumiranja čokolade po glavi stanovnika i broja laureata Nobelove nagrade na 10 milijuna stanovnika u 23 države".

Čokolada sadržava flavonoide iz kakaa koji su moćni antioksidanti, a nalaze se još i u zelenom čaju i crnom vinu. Oni smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba.

- Budući da čokolada može poboljšati kognitivne funkcije pojedinaca, pa tako i čitavog stanovništva upitao sam se postoji li veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika – kazao je Franz H. Messerli, prenosi WebMd.

Koristeći statističke podatke nekoliko proizvođača čokolade, ispalo je da je Švicarska izbila na prvo mjesto po broju nobelovaca i količine konzumirane čokolade.

U sredini su se našle SAD, Francuska i Njemačka, a Kina, Japan i Brazil su na kraju liste. Izuzetak je Švedska koja bi, prema proračunima, sa 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebala imati 14 Nobelovaca. Međutim, ima i dvostruko više - čak 32. Pomalo ironično Messerli objašnjava tu pojavu ovako:

- Ili žiri u Stokholmu favorizira svoje sunarodnjake ili čokolada snažnije djeluje na Šveđane.

EU dobila Nobela za mir, i Hrvatska spomenuta u objašnjenju nagrade

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Savjest
13:21 14.10.2012.

Imam blizu 79 godina, pa me zanima, imam li još dovoljno vremena za Nobelovu nagradu, ako iz ovih stopa počenm jesti čololadu! No, nije mi jasno, mora li to biti bilo kakva čokolada ili upravo ona proizvedena u Švicarskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije