Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada CBTour

Istra Inspirit najkreativniji je program u našem turizmu

inspirit
nnn
28.09.2012.
u 14:41

Projekt i nagrada CBTour predstavljaju nacionalni program poticanja i razvoja kreativnosti i inovativnosti u turizmu. Vremeplov Istra Inspirita čine predstave inspirirane poviješću koje vode kroz istarske gradove

Projekt i nagrada CBTour jedini su nacionalni program poticanja i razvoja kreativnosti i inovativnosti u turizmu. Među ovogodišnjim laureatima je i projekt Istra Inspirit, najbolji kreativni program hrvatskog poslovnog turizma. Nagradu je osvojila Istarska županija i njezin Upravni odjel za turizam. Riječ je o projektu koji je zamišljen kao vremeplov kojim posjetitelji putuju preko poluotoka od antike do Labinske republike upoznajući povijest Istre kroz interaktivne predstave.

Istra Inspirit, najveći dosad osmišljeni i uspješno proveden kulturno-turistički projekt večeras završava trećim krugom predstava u Poreču, i to predstavom pod nazivom Iustitia. Projekt je predstavljen i u Zagrebu, na Sajmu županija gdje su prikazani ulomci iz dosad održanih predstava od Savudrije i Medulina do Rovinja, Pazina, Buzeta, Labina i najposjećenije te najopširnije predstave porečke amaterske družine Iustitia. Projekt uime Istarske županije predstavlja njegova kreatorica i voditeljica, 'mama' Inspirita – Manuela Hrvatin.

Godine 1699., ozloglašeni razbojnik Domenico Furlan uništio je svetohranište porečke bazilike ukravši zlato i srebro kojim je bilo ukrašeno. Poreč, važni mletački grad u Istri i sjedište biskupije, bio je užasnut, a događaj je odjeknuo sve do Venecije. Furlan je u Poreč stigao iz mjesta Coloredo di Monte Albano u okolici Udina, najvjerojatnije u posjet bratu koji je tu imao stolariju. U crkvu je provalio pod okriljem noći, uništio renesansnu oltarnu palu od pozlaćena srebra, raskomadao je i odnio zajedno s pokaznicom i drugim vrijednim predmetima iz svetohraništa. Uhvaćen je brzom intervencijom Porečana i stražara. Doveden je pred gradskog načelnika (podestata) Alessandra Barbara koji ga je 19. veljače osudio na smrt strijeljanjem i spaljivanjem njegova mrtvog tijela, bez obzira na to što je praktički sve ukradeno vraćeno i što je prodajom obiteljske kuće Furlanovih u Coloredu osigurano plaćanje popravka pale. Presuda je bez milosti i pred porečkim pukom izvršena 23. veljače 1699.

Nakon što je na suđenju proglašen krivim za taj nezapamćeni zločin, pogubljen je, a pučka proslava izvršenja pravde prerasta u baroknu zabavu. Glumci su članovi Društva prijatelja Giostre, svi redom amateri i entuzijasti okupljeni oko inicijative očuvanja i oživljavanja prebogate povijesti svoga grada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije