Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozornost

Goldie Hawn izdala vodič za odgoj zdrave i radosne djece

\'beba...sretno dijete...smijeh...veselje.... Obavezno potpisati: PHOTOS.com\'
Photos.com
21.03.2012.
u 12:23

MindUP program koji promovira glumica uspješno se primjenjuje u brojnim školama u SAD-u i Britaniji

Sve veći broj samoubojstava među adolescentima (prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a, samoubojstvo se trenutačno nalazi na trećem mjestu vodećih uzroka smrti mladih između 15 i 24 godine), depresija, sve češća zloporaba lijekova i općenito smanjen osjećaj sreće kod vrlo male djece glavni su razlozi zbog kojih je poznata glumica Goldie Hawn zajedno s nekoliko psihologa i stručnjaka pokrenula MindUP program.

Povećanje optimizma

– Riječ je o jedinstvenom znanstveno utemeljenom programu stvorenom kako bi se djecu podučilo “pozornosti” – danas priznatom načinu podrške razvoju socijalne i emocionalne inteligencije, objašnjava Goldie, i sama majka četvero djece, zbog kojih se i upustila u akciju. Vježbama fokusiranja pažnje, metodama MindUp programa jača se um i stvara više empatije u odnosima.

Da program djeluje, pokazuju i rezultati nakon što je uveden u brojne škole diljem SAD-a i Velike Britanije.

– Bolji rezultati u školama, smanjena agresivnost među djecom, veća koncentracija i fokusiranost, brže reagiranje kod odgovaranja, bolji međusobni odnosi i poboljšana sposobnost upravljanja stresom te povećanje optimizma od čak 63 posto samo su dio rezultata koji su nas s pravom oduševili – ističe dr. Kimberly Schonert Recihl sa Sveučilišta British Colombia koja je sudjelovala u istraživanju.

Bolje upravljanje stresom

Odlični rezultati i brojni upiti roditelja čija su djeca bila oduševljena programom potaknuli su Goldie Hawn da MindUP približi svima, zbog čega izdaje knjigu “10 minuta pozornosti” (kod nas objavljena u izdanju Planetopije).

– Umijeće smirivanja uma i smanjenja učinaka stresa omogućuje nam veću kontrolu nad vlastitim emocijama i reakcijama. To nam pomaže ne samo kao roditeljima već i u svim drugim odnosima – objašnjava glumica te ističe kako su njihove studije pokazale da su, zahvaljujući ovome, djeca uspjela smanjiti dnevne razine kortizola, hormona stresa, što pokazuje da su bila sposobna bolje upravljati stresom.

Upravo je upravljanje stresom jedna od najdragocjenijih vještina u današnjem svijetu, posebno tijekom odrastanja jer je dokazano da stres narušava sposobnost pamćenja. Knjiga, među ostalim, otkriva i kako funkcionira mozak, kako se uskladiti s valnom dužinom djeteta, upravljati vlastitim reakcijama te kako pozorno koristiti osjetila, kako od straha i tjeskobe doći do smirenosti i spokoja te, na kraju, kako zauzeti pozitivno stajalište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije