Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Etikete za zamatanje hrane sadrže opasan otrov koji može procuriti

trgovina
Arhiva VL
25.05.2010.
u 08:00

Opasan spoj po toksičnosti sličan živi, azbestu ili solnoj kiselini u visokim razinama pronađen je u nekim naljepnicama kojima se lijepi pakiranje svježeg mesa, povrća i umaka.

Hrani u samoposluživanjima prijeti kontaminacija vrlo otrovnom kemikalijom iz etiketa za pakiranje. Opasan spoj po toksičnosti sličan živi, azbestu ili solnoj kiselini u visokim razinama pronađen je u nekim naljepnicama kojima se lijepi pakiranje svježeg mesa, povrća i umaka.

Studija sa Sveučilišta Zaragoza objavljena u Journal of Materials Chemistry, časopisu britanskog Kraljevskog društva za kemiju, upućuje na to da se otrovni spojevi s etikete mogu cijediti kroz papir i plastičnu ambalažu i kontaminirati zapakiranu hranu. Ta migracija spojeva zabrinjava, upozorava stručnjakinja za prehrambene tehnologije i pakiranja na Sveučilištu u Montpellieru Valerie Guillard. Glasnogovornik Agencije za standarde hrane izjavio je da je njihovo istraživanje utvrdilo da je mogućnost migracija tih tvari u hranu vrlo niska. Slično kažu i kod nas.

– Etiketa za jednokratnu uporabu nije visoko u procjeni rizika. Rizičnije je udisati produkte gorenja – kaže Marijan Katalenić iz HZJZ-a.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dadomaro
13:22 25.05.2010.

Čim naiđem na ovakav tekst bombastičnog naziva, a neotpisan, uodma me uhvati strast da provjerim koliko se isti temelji na činjenicama. Pa sam na brzinu kontaktirao Internet, da mi pojasni kako to živa (Hg), solna kiselina (HCl) i azbest imaju \'sličnu toksičnost\'. I našao sam moguć razlog za takvu tvrdnju: - uživanje sve tri tvari, pojedinačno ili međusobnim kombinacijama i u dovoljnim količinama, dovodi do smrti. Malo je sporan izraz \"toksičnost\", budući azbest nije toksičan, već ubija indirektno putem upale koju izaziva pikanjem pluća i pripadajućih prostora, odnosno izazivanjem Azbestoze ili raka pluća Isto, tako sličnost između toksičnosti solne kiseline i žive je nikakva, osim u mjeri iz gornje tvrdnje, glede uživanja istih. Ak mi ne vjerujete, vidite sami: http://hr.wikipedia.org/wiki/Azbestoza http://hr.wikipedia.org/wiki/Živa http://hr.wikipedia.org/wiki/Klorovodična_kiselina A kad bi napisali o kojoj je kemikaliji u članku riječ, mogli bi se sami čitatelji obavijestiti o mogućim opasnostima od iste, jedino kaj bi to čitateljima bilo pretransparentno, pa b i im moglo pozlit od istine. Iz svega navedenog čini mi se da Večernji upražnjava onu staru: \"Mi večernjakovci volimo jest govna, zašto ne bi i svekoliko hrvacko stanovništvo isto tako\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije