Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Eko-vrećice i zdjele za voće izvori bakterija salmonele i listerije

'Ilustracija: sreca...shopping...vrecice... Obavezno potpisati: PHOTOS.com'
'Jack Hollingsworth'
11.04.2012.
u 05:04

Da je čistoća uistinu pola zdravlja pokazuje i činjenica kako predmeti koje koristimo u kućanstvu ali ih ne peremo redovito postaju izvor bakterija

Čišćenje sudopera ili WC-školjke prioritet je u većini domova, no bakterije koje mogu biti opasne za organizam skrivaju se i na mnogim drugim mjestima i predmetima u kućanstvu na koje većina uopće ne obraća pozornost, pokazala je studija provedena na sveučilištu Arizona.

Među najopasnijim su ekološke vrećice koje čak 97 posto vlasnika nikada ne pere, a većina ih je nakon određenog vremena kontaminirana potencijalno štetnim bakterijama poput Escherichije coli te drugih opasnih patogena, prenosi Daily Mail.

- Do kontaminacije dolazi kada hrana, na primjer sok sirova mesa ili ribe, procuri na tkaninu ili plastiku - objašnjava autor studije profesor Charles Gerba te savjetuje da se koriste odvojene vrećice za proizvode koji mogu procuriti, njihovo redovito pranje na visokim temperaturama ako su od tkanine i zamjena vrećica najdulje nakon šest mjeseci. Ništa manje opasne su zdjele za voće i povrće. Naime i prije nego što se na njima pojave znakovi truleži postaju dom za različite bakterije koje mogu prouzročiti ozbiljne želučane tegobe i infekcije poput salmonele, listerije ili E. coli. Preporučuje se pranje zdjela minimalno jednom tjedno antibakterijskim sredstvima. Tjedno pranje savjetuje se i za prostirke u kupaonicama koje mogu sadržavati bakterije koje uzrokuju respiratorna oboljenja. Podmetače u kadama i prostirke nakon uporabe osušite i održavajte antibakterijskim sredstvima, savjetuje Gerba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije