Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U najboljem svjetlu

Dovoljno je sedam sekundi da ostavite dobar dojam

'Side profile of a businessman and a businesswoman shaking hands'
'Stockbyte'
20.09.2010.
u 08:00

Na treningu koji su osmislile Elena Cvjetković, Nives Borko i Martina Vrdoljak Ranilović uči se o razumijevanju pravila i običaja, o neverbalnoj komunikaciji, prikladnom odijevanju...

Dovoljan je jedan pogled, stisak ruke i mali osmijeh i gotovo je! U samo sedam sekundi ostavili ste dojam na osobu koju upoznajete. Dobar ili loš, to ovisi o kvalitetnom stisku ruke (ni prečvrstom ni prelaganom), jasnom govoru, pomno odabranoj odjeći... Da, puno je muke i truda u pozadini dobrog dojma. 

Kreiranje prvog dojma 

To najbolje znaju Elena Cvjetković iz coaching-tvrtke Misliona te Nives Borko i Martina Vrdoljak Ranilović iz prve concierge i lifestyle-management tvrtke "Minuta-dvije", koje su osmislile program Prvih sedam je najvažnije, iz kojeg tvrtke, ali i pojedinci, mogu puno naučiti o kreiranju dobrog prvog dojma. 

– Svjetska istraživanja pokazuju da se najkasnije do sedme sekunde stvara dojam o osobi koju se upoznaje. To je poput fotoaparata, klik i gotovo. U programu osvještavamo važnost prvog dojma – ističe Elene Cvjetković. 

Na treninzima se uči o značenju prvih sedam sekundi, utjecaju neverbalne komunikacije, razumijevanju pravila i običaja i još mnogo toga. Organizira se za pojedince i za tvrtke, a cijena je od 2460 kuna. Dio programa, za koji je zadužena modna dizajnerica Martina Vrdoljak Ranilović, jest i kako se prikladno i uspješno odjenuti. 

Hrvati su neprilagodljivi 

– Ono što nije vaš stil odskače od vaše osobnosti. Zato želimo osvijestiti koliko je važan pomno osmišljen izbor odjeće. Važno je imati šest kvalitetnih bazičnih komada odjeće koji se mogu kombinirati s povoljnijim komadima – ističe Nives Borko. 

Kakvi su Hrvati općenito kada je riječ o osobnom predstavljanju? Teško je reći, ali prostora za rad ima.

– Koliko ja vidim, ne znamo se prilagoditi situaciji. Mi jesmo modno osviještena nacija, što nije nužno plus kada predstavljamo sebe ili tvrtku – ističe Elena, a Nives napominje kako treba izbjegavati uniformiranost i u odijevanje uklopiti dašak osobnosti. 

Na sreću, nakon prvog dojma, kakav god on bio, nije sve “zacementirano” i može se popraviti. 

– Prvi dojam može se popraviti, ali samo ako ste se osvijestili gdje ste pogriješili – zaključuju sugovornice. 

Kako bi prvi susreti s nepoznatima prošli što ugodnije, važno je nikako ne zaboraviti osmijeh kojim sve započinje, kulturno govorenje, ali i korištenje čarobnih riječi – poput izvoli, molim, hvala i oprosti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Časna seka
Časna seka
16:58 24.10.2010.

Nikad ne škodi malo istaknuti grudi.

JO
JohnJump
08:56 30.10.2010.

Kakav kretenizam ..... 2.460,00 kn ja dajem tečaj za 15 sek dojma 50% akcija...hehehhehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije