Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produljena mladost

Djevojčice iz stabilnih obitelji kasnije ulaze u pubertet

Obitelj
Arhiv VL-a
23.05.2010.
u 08:00

Ispitanice iz obitelji u kojima nije bilo bračnih sukoba između roditelja najčešće sazrijevaju kasnije od djevojčica odraslih uz manje roditeljske potpore

Djevojčice koje žive u stabilnim obiteljima obično u pubertet ulaze kasnije nego njihove vršnjakinje koje odrastaju u stresnim okolnostima. Prateći 180 djevojčica od predškolske dobi do navršene 10. godine istraživači sa Sveučilišta Arizona i njihovi kolege sa Sveučilišta Wisconsin-Madison su utvrdili da ispitanice iz obitelji u kojima nije bilo bračnih sukoba između roditelja najčešće sazrijevaju kasnije od djevojčica odraslih uz manje roditeljske potpore. Ova je studija posljednja u nizu istraživanja koja se bave sve češćim fenomenom ranog ulaska u pubertet.

Također, utvrđeno je da ulazak u pubertet odgađa i kasniji početak puberteta kod majki, te bolje materijalno stanje obitelji. Izgledi za rani ulazak u pubertet su bili manji i kod djevojčica koje su u dobi od 8 godina imale normalan indeks tjelesne mase.

Istraživanja sugeriraju kako svaka šesta djevojčica ulazi u pubertet u osmoj godini života, prosječno 18 mjeseci ranije nego ranije generacije. Rizici koji su povezani s ranijim ulaskom u pubertet uključuju povećane izglede za obolijevanje od nekih oblika raka te češću pojavu poteškoća u ponašanju prouzročenih raskorakom u mentalnom i seksualnom razvoju.

Ključne riječi

Komentara 1

JO
joshua
14:13 23.05.2010.

Kad bismo kao društvo htjeli dobro samima sebi, ne bismo požurivali i ubrzavali razvoj seksualnosti u naše djece jer stručnjaci stalno ističu da je to recept za probleme: prererano stupanje u odnose, rizičnije spolno ponašanje, tinejdžerske trudnoće... da spomenemo samo neke. Ali ovom su društvu novac, zabava i sveta krava apsolutne slobode (čitaj, neodgovornosti) svakog pojedinca da čini i radi što hoće najvažniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije