Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski biznis

Diplomu i dječji vrtić zamijenila klesanjem nadgrobnih spomenika

klesarica
Maria Lovrenc/VLM
19.04.2010.
u 10:30

Iako su strojevi jako ubrzali posao klesara, fini ručni rad teško će moći preuzeti stroj – ističe Ivanka Kolar marljivo lijepeći slova.

Iako je diplomirala predškolski odgoj na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, završila sedam stupnjeva engleskog jezika u Koprivnici i položila stručni ispit te stekla tri godine radnog iskustva, 34-godišnja Ivanka Kolar iz Ferdinandovca nedaleko od Đurđevca odlučila je vrtić zamijeniti klesarskom radionicom, a pastele i dječje pjesmice profesionalnim kistom i “pjeskarom” koji oblikuje slova na grobnim pločama. Ivanka je, naime, jedna od rijetkih žena u Hrvatskoj koja se odlučila baviti klesarstvom, zanimanjem za koje će potkraj ovog mjeseca polagati i majstorski ispit u Virovitici.

– Priznajem da groblje ne volim pa taj dio posla prepuštam muškima u našoj obitelji, tati Milanu i bratu Damiru te radnicima. Volim onaj dio posla koji mi je povjeren, nabavu materijala i ured. No najdraže mi je nanošenje, oblikovanje i bojenje slova na grobnim pločama – kaže tiha i samozatajna Ivanka nježno prinoseći kist od vjeveričine dlake hrpi listova među kojima su zlatni listići. Prah od 24-karatnog zlata koji će ispuniti slova nečijeg imena dio je posla koji dolazi tek na kraju, objašnjava Ivanka, pokazujući foliju i strojeve za oblikovanje slova. Računalom se bira vrsta i veličina slova, ona se zatim tiskaju na foliju koja se lijepi na ploču. Višak se skida, a ono što ostane fino udubljuje pod pritiskom posebnim strojem “pjeskarom”. Nakon toga, dolazi prvi sloj boje i poslije njega – zlato.

– Klesarstvo više nije onako naporan posao kakav je bio prije samo petnaestak godina. Strojevi i tehnologija uvelike su ga olakšali, no još zahtijeva ručni rad koji se dugo neće moći zamijeniti – ističe mlada klesarica.

U obitelji Kolar svi su klesari, a Ivanina je žarka želja prekvalificirati se za klesara.

Sestru u tome hrabri samo brat Damir.

Ključne riječi

Komentara 2

BI
bizzwizz05
12:10 19.04.2010.

nekom smrkne, nekom svane...

KO
kokolomoj
13:25 19.04.2010.

Priznajem da groblje ne volim pa taj dio posla prepuštam muškima u našoj obitelji, tati Milanu i bratu Damiru te radnicima. Volim onaj dio posla koji mi je povjeren, nabavu materijala i ured---------dakle kancelarijski posao . I to ti je klesarstvo, ali šta drugo i očekivati. Muški će to ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije