Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malo u kuhano vino

Deset razloga da cimet koristite svaki dan

cimet (1)
Arhiva VL
24.10.2012.
u 13:42

Znanstvenici su u brojnim istraživanjima zabilježili pozitivan učinak cimeta na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, lošu cirkulaciju, slabokrvnost...

Cimet je popularan začin za pečenje i kuhanje, a znanstvenici su u mnogim istraživanjima potvrdili da je višestruko dobar za zdravlje. Ovo su neki razlozi zašto biste trebali cimet uključiti u svakodnevnu prehranu...

 

No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Nekoliko manje uobičajenih vrsta u ovoj obitelji su: C. burmanni i C. loureirii – Indonezija; C. Oliveri – Australija; Cinnamomum – Nova Gvineja; i C. tamala – Indija.

Ipak pripazite jer nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet). 

 

1. Niži kolesterol. Samo pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol. Možete ga umiješati u jogurt, jutarnju kašu od pahuljica ili puding.

2. Regulacija šećera u krvi. Nekoliko studija pokazalo da cimet ima moć regulacije šećera u krvi, odnosno utječe na njegovo snižavanje. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako potiče tijelo na prirodno trošenje masnih naslaga i smanjenje težine. 

3. Gljivične infekcije. Cimet ima nevjerojatnu sposobnost spriječiti gljivične infekcije na koje ne djeluju ni medikamenti.

4. Rak. Jedna američka studija pokazala je da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka.

5. Ugrušci. Ovaj začin djeluje i protiv zgrušavanja krvi.

6. Artritis. Pacijentima iz jedne danske studije koji su uzimali pola žličice cimetova praha u kombinaciji sa žličicom meda svako jutro prije doručka značajno je olakšana bol uzrokovana artritisom, i to samo nakon tjedan dana. Nakon mjesec dana hodali su bez bolova.

7. Antibakterijski učinak. Cimet je zapravo prirodni konzervans pa kad se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija.

8. Zdravlje mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da miris cimeta potiče kognitivne funkcije i pamćenje.

9. E. coli. Istraživači sa sveučilišta u Kansasu otkrili su da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se najčešće skriva u nepasteriziranim sokovima.

10. Nutrijenti. Začin je veliki izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.

 

 

Komentara 5

Avatar mach13
mach13
15:41 24.10.2012.

Ali oprez: cimet mora biti pravi (Ceylon, Cinnamomum verum) , a ne kineski (obicni)(Cinnamomum cassia); potonji sadrzi cesticu Kumarin, koja u vecim kolicinama je stetna po zdravlje.

M3
Miške 3
08:55 25.10.2012.

Ti bogca, na prvi pogled pomislio sam da je to na slici dinamit. Idemo u Ceylon po cimet. "Kolonijalna roba",proizvedena od roba.

FE
fee
10:30 25.10.2012.

A gdje nabaviti Cinnamomum zeylanicum Nees čije je porjeklo iz Ceylona izŠri Lanke??? U trgovačkim centrima gdje god sam tražio svud je zemlja porijekla ili kina ili Indonezija!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije