Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Registar srži

Darivatelji sami biraju jedan od dva načina donacije koštane srži

leukemija
Arhiva Večernjeg lista
Autor
Sonja Hoffman
05.05.2010.
u 17:39

Zdrav čovjek ima zalihu koštane srži koja mu je dostatna za 250 godina života pa mu nakon donacije ostaje dovoljno da živi punih 240 godina.

Liječnički tim sa Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb jučer je 30-godišnjem pacijentu s akutnom leukemijom uspješno transplantirao matične stanice čiji je donor prvi put pronađen u hrvatskom registru darivatelja koštane srži.

Kompjutorska potraga


Postupak darivanja srži započinje kompjutorskom pretragom registra.

– Nakon što se ubace podaci o HLA-sustavu oboljelog (riječ je o svojevrsnom genskom štitu organizma koji ga čuva od bakterija, mikroba i sl., op.a. ) kompjutor kreće u potragu za darivateljem čiji se HLA-sustav 100 posto podudara s pacijentovim – objasnio je doc. Mirando Mrsić. Ako postoji takav darivatelj, a to se događa u 40 posto slučajeva, može se pristupiti uzimanju koštane srži. Svaki darivatelj sam bira jedan od dva načina na koji će donirati srž.

Filtriranje i doniranje

– Prvi je da se nakon hiperstimulacije rada koštane srži lijekom donorova krv filtrira kroz aparat koji izdvaja matične stanice i pročišćenu krv vraća u organizam – otkriva doc. Mrsić i dodaje da je postupak bezbolan i traje oko četiri sata tijekom kojih se kroz aparat četiri puta “profiltrira” cjelokupni volumen krvi donora. Drugi način donacije srži nešto je bolniji jer se ona “isisava” iglom iz zdjeličnih kostiju, pa darivatelj mora biti pod općom anestezijom.

– Uzima se 15 mililitara srži po kilogramu tjelesne težine što znači da čovjek težak šezdeset kilograma može donirati oko 900 mililitara – objašnjava doc. Mrsić. Budući da zdrav čovjek ima zalihu koštane srži koja mu je dovoljna za čak 250 godina života, nakon što daruje spomenutu količinu, preostaje mu zaliha za još 240 godina.

– Donirana srž mora se presaditi u roku od 48 sati, a postupak je identičan transfuziji krvi – istaknuo je doc. Mrsić. Uspješnost postupka vidi se tri tjedna po transplantaciji.

– Odbaci li pacijent donorovu srž, može se pokušati još jednom – ističe doc. Mrsić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije