Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogubni superheroji

Današnji superjunaci loše utječu na dječake

stari Superman
DC Comics
19.08.2010.
u 11:14

Kad ne nose svoje kostime, današnji superheroji, kao što je Ironman, iskorištavaju žene, prenemažu se svojim bogatstvom, a muškost dokazuju snažnim oružjem.

Dječake bi trebalo odmalena učiti da se distanciraju od modernih superjunaka iz crtanih filmova i stripova jer od njih mogu upiti tek iskrivljenu verziju muškosti. Junaci tipa Supermana radili su normalne poslove i držali do socijalne pravde, dok su današnji tek agresivni, sarkastični tipovi koji baš i ne spominju sustav vrijednosti.

– Kad ne nose svoje kostime, današnji superheroji, kao što je Ironman, iskorištavaju žene, prenemažu se svojim bogatstvom, a muškost dokazuju snažnim oružjem – rekla je dr. Sharon Lamb sa sveučilišta u Massachusettsu. Dodaje kako su se superheroji iz prošlosti također borili s kriminalcima, ali od njih su dječaci nešto mogli i naučiti jer ovi su u svom privatnom životu, kad nisu "na zadatku", stvarni ljudi s određenim zanimanjima i problemima, a bili su mnogo ranjivije, ljudskije prirode.

Dr. Lamb i njen tim ispitali su 674 dječaka u dobi između 4 i 18 godina te su obišli niz trgovačkih centara i upoznali se s onim što dječaci čitaju i gledaju. Utvrdili su da marketing koristi dječačku potrebu da izgrade svoj identitet u adolescenciji i nudi im iskrivljene stereotipe muškarca, a ovi trebaju izabrati: biti "igrač" ili  "muljator".  Dječacima se poručuje, ističe dr. Lamb, ako ne mogu biti superheroji, uvijek mogu biti neki "muljatori". "Muljatori" su smiješni, ne vole školu i  izbjegavaju svaku odgovornost pa se nameće pitanje – kako to utječe na uspjeh dječaka u školi?

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

SC
scary
15:27 19.08.2010.

aj eMe ne drobi, te klince je izvukla iz domova siromašnih zemalja gdje su živjela u gladi i bijedi. više je ona napravila za njih nego što mi možemo za svoju rođenu... nadaj se samo da će, ako tvoja djecaa ikad budu u govnima u kakvima su ova bila, naići neka angelina da ih othrani.

BA
Babaroga
12:13 19.08.2010.

BebićMan i njegov sidekick ŠeksBoy te WonderJaca

HL
hleuge
12:07 19.08.2010.

ak nemreju bit superhroji mogu u sabor...hehehe....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije