Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hr gladijator

Cro Cop: Ni da mi nude Gatesovo bogatstvo, ne bih prestao vježbati

'CroCopSinovi1_dbr_spo_14071.1'
29.07.2013.
u 10:01

Mike Benčić: 
Cro Cop je poput morskog psa. Mora gristi (trenirati) da bi uopće postojao

Većina sportaša obožava nastupe, no nisu svi ljubitelji teških treninga niti se mogu prisiliti na uredan režim života, tako važan u profesionalnom sportu. Jedan od onih koji ima to nešto mazohističko u sebi, onaj koji bez napornog vježbanja ne postoji, jest naš najpoznatiji gladijator Mirko Filipović.

Uvjerili smo se u to i ovo ljeto u njegovoj ljetnoj bazi u Puli. Cro Cop ondje je sagradio lijepu kuću s bazenom 300 metara od mora.

– Pulu sam izabrao jer i ovdje mogu žestoko trenirati, dok supruga, djeca i moja mama mogu uživati u morskim čarima. Ovdje imam Mikea Benčića, sjajnog trenera za parter i specifičnu snagu, ali i Stipu Drviša, bivšeg svjetskog prvaka, idealnog za moje boksačke treninge.

Gledali smo dva Mirkova treninga u klubu Mikea Benčića smještenom u nekadašnjoj austrougarskoj vojarni Karlo Rojc, možda i najvećoj zgradi po površini u Istri. Gledali smo jedan tehnički trening, s dosta graplinga u parteru, ali i s high-kickovima i udarcima po hrvačkoj vreći, te drugi snagatorski koji je bio brutalan. A to je bio tek ljetni intenzitet, daleko od specifičnih priprema za konkretnog protivnika (A. Jemjeljanjenko u studenom) kakve će početi tek sredinom rujna.

– Ovo je nešto potpuno suprotno od onoga što moja mama misli da bi bio najbolji odmor za mene, da spavam do 10 sati, da se kao prebijena mačka odvučem na plažu, da tamo crkavam, da ručam pa se opet odmorim i u 16 opet na plažu.

Nakon ranojutarnjeg treninga snage, kakav bi za 99 posto populacije završio fatalno, od kojeg duša izlazi na usta, on je sretan:

– Nema boljeg stimulansa. Nema tog novca, heroina, kokaina ni kanabisa, bilo čega što ovaj osjećaj nakon jakog treninga može zamijeniti. Ja ću do devet već popiti svoje vitamine, doručkovati, a moji će se tek ustati.

Koliki je \"fitness-freak\" dokazuje i izjava dana u posttrenažnom \"deliriju\":

– Da mi sada netko kaže: živjet ćeš kao kornjača s Galapagosa 400 godina i na račun će ti biti uplaćeno ono što Bill Gates i Carlos Slim imaju zajedno, a to je oko 130 milijardi dolara, ali pod uvjetom da više ne smijem trenirati, odbio bih. Eto koliko ja volim trenirati i koliko me to čini sretnim.

Svoje sinove, desetogodišnjeg hrvača Ivana i malenog i živahnog Filipa, dječačića koji će u studenom navršiti tri godine, ne namjerava gurati u kavez i ring, ali bi volio da budu skloni treniranju koliko i on. Kao otac najviše se pribojava scena kakvu je ugledao ispred svoje kuće.

– Baš sam krenuo na popodnevni trening i vidim dvije curice od 17-18 godina kako svaka u ruci nosi bocu votke, a iza njih dva dečkića koja nose gajbu piva. Idu na obalu, vjerojatno ih društvo čeka jer sumnjam da sve to sami mogu \"stući\", jer to ne bi mogao ni alkoholni prvak moje rodne Privlake. Eto u čemu mladež pronalazi smisao života i zabave. Alkoholizirati se cijelu noć i onda u četiri ujutro doći mrtav pijan. Ja si to ne mogu pojmiti.

Cro Cop priznaje da mu je velika inspiracija njegov trener, prijatelj i suvježbač Mike Benčić.

– On je prvak u izmišljanju i izvođenju vježbi snage. Mike je u trenažnom smislu \"zec\", onaj koji daje tempo utrci, no koji je brži od šampiona. Meni je cilj njega pratiti, ne biti bolji od njega jer ja to ne mogu. Čovjek ima 48 godina, a ispred mene je neki dan napravio 55 zgibova. Čovjek je zvijer, bez ikakvih preparata. Po njemu najbolje vidite što znači snaga volje i koliko trening utječe na našu psihu. Slične treninge u Zagrebu radim s Marijem Mlinarićem, pašu mi oba, dobro ih je kombinirati.

Mike Benčić je Puljanin rođen u Philadelphiji koji se u Hrvatsku doselio sa 11 godina. Ima crni pojas u brazilskom džiju-džicuu te oko 13.000 treninga iza sebe:

– Ovaj trening kakav ste gledali nećemo više ponoviti u iduća tri mjeseca. Mirko dođe na trening i ne zna što ga čeka, uvijek ga šokiram. Osim toga, u mojoj knjizi treninga nema odmora jer želim da borac osjeti da mu ni u ringu ne treba predah. Ponekad kad ne mogu zaspati i gledam u plafon, razmišljam o treninzima. Bilježnica i olovka uvijek su blizu da mogu zapisati ako se nečeg novog sjetim. Nekad dobijem ideju i od najobičnijih klinaca.

Mike voli primjenjivati vježbe američkih marinaca, bezbroj sklekova, zgibova, trbušnjaka, no ideje mu, vjerovali ili ne, daju i majmuni.

– Pogledajte ove majmunske preče, do ideje o treninzima na njima došao sam gledajući majmune. Oni u životu nisu podigli uteg, a čimpanza od 40 kilograma toliko je snažna da vam može iščupati ruku. Zašto? Zato što visi na rukama po cijeli dan.

Cro Cop Mikeu toliko vjeruje da bespogovorno pristaje na sve njegove ideje.

– Fasciniraju me njegova snaga i volja za treningom. Premda će uskoro napuniti 39 godina, on je poput morskog psa, mora gristi da bi uopće preživio. Da ne trenira ili da se ne priprema, vjerojatno bi umro. On je na svakom treningu oduševljen kao dijete na igralištu. Svaki je put pred infarktom jer daje sve od sebe.

Mike kaže da dugo poznaje Cro Copa, ali da mu sada izgleda snažniji no ikad.

– Za svoje godine Mirko je fantastično razgiban. S obzirom na to da je jedan Randy Couture UFC-ov prvak bio sa 47 godina, Mirko je još u cvijetu mladosti. Hoće li ići do 42 ili 45 godina, ne znam, no u njemu sigurno još ima nekoliko godina na najvišoj svjetskoj razini.  

>> Cro Copove rukavice kupljene za 1500 dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije