Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slušate li?

Često treptanje dokaz je slabe koncentracije

ljubav
Arhiva VL-a
02.05.2010.
u 13:03

Znanstvenici su pronašli način da se dokaže sluša li vas osoba kojoj govorite ili ne

Sigurno ste se nekoliko puta našli u situaciji da pričate, a osoba kojoj govorite ne sluša vas. Znanstvenici su pronašli način da se dokaže sluša li vas osoba kojoj govorite ili ne. Samo joj trebate dobro pogledati u oči.

Najnovije istraživanje pokazalo je da kada osoba trepti, znači i da njen um luta te da vas ne sluša kako treba. Istraživači smatraju kako treptanje postavlja fizičke prepreke koje pomažu isključiti vanjski svijet. Za ovo istraživanje bili su inspirirani studijama koje pokazuju kada opada pažnja, dijelovi mozga koji procesuiraju vanjske utjecaje su manje aktivni.

Znanstvenici su zatražili od 15 volontera da čitaju s ekrana na računalu dok su senzori pratili pokrete njihovih očiju i pri tome snimali treptaje. Računalo je davalo zvučni znak u nasumičnim intervalima kada su ispitanici obraćali pažnju na to što čitaju, a kada ne. Volonteri su treptali više kada nisu obraćali pozornost.

– Ono što mi predlažemo kada vam um počne lutati jest da zatvorite svoje kapke tako da manje informacija dolazi u mozak – rekao je neuroznanstvenik doktor Daniel Smilek, sa Sveučilišta u Waterloo u Ontariju u Kanadi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije