Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Broj razvoda u Hrvatskoj rast će sve do ulaska u EU

prstenje
Borna Filić/Pixsell
25.01.2013.
u 20:12

Anketa u kojoj su sudjelovale 153 majke i 153 kćeri pokazala da kćeri imaju pozitivniji stav o rastavi

Dok najnovija istraživanja iz Zapadne Europe i SAD-a, unatoč liberalizaciji društva, govore da je brak još najprivlačnija institucija, u hrvatskom društvu očekuje se da će broj razvoda i dalje rasti. Kod nas je sa zakašnjenjem došlo do napuštanja patrijarhalnog modela braka i obitelji, zbog čega iz godine u godinu raste broj razvoda. Zagrebački Institut za društvena istraživanja objavio je istraživanje prof. Ine Reić Ercegovac i znanstvene novakinje Morane Koludrović s Odsjeka za pedagogiju splitskog Filozofskog fakulteta pod nazivom “Uloga životnih vrijednosti u objašnjenju stavova prema razvodu braka – međugeneracijska i unutarobiteljska perspektiva”. U istraživanju su 2012. sudjelovale 153 majke i 153 kćeri, studentice splitskog Sveučilišta.

Žele imati vrijeme za sebe

Obitelj i dalje predstavlja najvažniju društvenu vrijednost, što su potvrdila brojna istraživanja koja su se bavila strukturom i hijerarhijom vrijednosti.

– Koliko god da se društvo promijenilo i liberaliziralo, istraživanja iz različitih zemalja Zapadne Europe i SAD-a pokazuju da je brak i dalje najprivlačnija institucija – kaže naš vodeći autoritet na području sociologije braka i obitelji prof. dr. Josip Obradović.

Spomenuto istraživanje, u kojem su anketirane splitske studentice, pokazuje da kćeri imaju pozitivniji stav prema razvodu braka od svojih majki. No, i kćeri i majke kojima je važna duhovnost imaju negativniji stav prema razvodu braka. Stavovi prema prisnim odnosima, braku i roditeljstvu stječu se socijalizacijom, a kakav će djeca imati odnos prema braku, ovisi i tome kakav su bračni odnos imali njihovi roditelji i kako su rješavali konflikte.

Kćerima je intima (vrijeme posvećeno vlastitim potrebama) značajno važnija nego što je to njihovim majkama. Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da su i za majke i za kćeri najvažnije vrijednosti, koje im određuju ponašanje, neovisnost i odgovornost.

Kaotična situacija

U nas je prema podacima DZS-a, 2011. sklopljeno 20.211 brakova, a razvedena su bilo 5662. Prof. dr. Obradović kaže da se očekuje da će u Hrvatskoj, u kojoj više nije takva stigma razvesti se, broj razvoda rasti i kad uđemo u EU, a onda će se stabilizirati.

– Mi smo još u kaotičnoj situaciji, nismo tradicionalno, a ni moderno društvo. Postoje grupacije koje su jako tradicionalne i druge previše moderne, nema ravnoteže – kaže prof. dr. Obradović.

Najnovija istraživanja iz SAD-a, koji je imao visoku stopu razvoda, ističe, pokazuje da je tamo broj razvoda počeo padati!

– Koliko god da se društvo promijenilo i stavovi postali liberalniji, sva istraživanja, i ona najnovija iz SAD-a i Zapadne Europe, pokazuju da su pojedinci u braku sretniji i zadovoljniji i zdraviji nego pojedinci samci i rastavljeni. Brak je posebna oaza, obrana od stresa, tampon zaštita od niza problema – kaže prof. dr. Obradović. Podrazumijeva se da ne misli na problematične brakove. U razvijenim zemljama kao razlog za razvod braka u prvi su plan iskočili financijski problemi, a kod nas o tome istraživanja – nema.

>> Parovi sa ženskom djecom češće se razvode

Komentara 1

MA
Marina27
23:02 26.01.2013.

a što točno garantira da će se ulaskom u eu stanje stabilizirati?? ne kužim na temelju čega su došli do tog zaključka. i bez toga stabiliziralo, čista statistika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije