Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brak je mrak

Bračni život ženama skraćuje, a muškarcima produljuje život

brak
Photos.com
17.04.2010.
u 11:56

Oženjeni muškarci imaju tri puta veće šanse za pretilost u predjelu trbuha od neoženjenih, zaključili su grčki znanstvenici

U nedavnom istraživanju provedenom na više od 300 bračnih parova znanstvenici su otkrili da žene u nesretnim brakovima i vezama imaju viši krvni tlak, višak masnog tkiva na predjelu oko trbuha i ostale pokazatelje većeg rizika od obolijevanja od srčanih bolesti.
Žene u stabilnim vezama bolje spavaju, manje se okreću u krevetu i rjeđe se bude od samih žena, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta Pittsburgh. Ipak, nećete dobro spavati ako ste tek počeli dijeliti postelju. Jedan od razloga je taj što jednostavno niste navikli biti pored nekog cijelo vrijeme.
Žene koje žive s partnerima imaju 63 posto veće šanse da postanu pretile od onih koje žive same, dokazali su znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina. Brak deblja, a istraživanja su pokazala da i muškarci i žene imaju dvostruko veće šanse da se udebljaju nakon što izreknu 'u dobru i zlu'.

Oženjeni muškarci imaju tri puta veće šanse za pretilost u predjelu trbuha od neoženjenih, zaključili su grčki znanstvenici koji za sve šire strukove bračnih parova krive količinu vremena koje provode zajedno pred TV-om i pritom jedu, a uvjereni su i da sve slabiji seksualni život smanjuje broj potrošenih kalorija. Osim toga, bračni parovi vježbaju manje nego prije braka, dok nevjenčane osobe posvećuju više pozornosti svom izgledu i više vježbaju da bi bile privlačnije suprotnom spolu. Muškarci koji se osjećaju sretnima i zadovoljnima u braku čuvaju i svoje zdravlje, jer su nova istraživanja pokazala da postoji manji rizik da umru od moždanog udara. Istraživanje Urija Goldbourta na institutu u Tel Avivu trajalo je 34 godine, a dokazao je da su oženjeni i sretniji muškarci zdraviji.
Osim toga, oženjeni muškarci žive dulje, jer ih supruge gnjave da redovito odlaze liječniku, pokazuje jedno drugo istraživanje. Dugotrajna i stabilna veza između muškarca i žene donosi niz koristi. Osim što se žene brinu za svoje muškarce i tjeraju ih na odlazak liječniku, parovi u ozbiljnoj vezi i češće redovito vježbaju, što im dodatno produljuje život.
Švedsko istraživanje potvrdilo je ono što se već neko vrijeme nagađa, a to je da život u zajednici štiti od razvoja demencije. Bračni život štiti od Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici. Ljudi koji su u partnerskim odnosima tijekom srednje dobi imaju upola manji rizik za obolijevanje od demencije, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. Razvod ili smrt bračnog partnera rezultira povećanjem rizika od demencije za trećinu.
I dok muškarci imaju koristi od stupanja u brak s puno mlađim ženama budući da na taj način produljuju životni vijek, žene izvlače kraći kraj i u braku s puno starijima i sa znatno mlađim muškarcima. Istraživanje na njemačkom Institutu Max Planck između ostalog je dokazalo da muškarci koji ožene starije žene imaju veće šanse da ranije umru. Šanse da muškarac ranije umre mogu se smanjiti za petinu ako je njegova supruga 15 do 17 godina mlađa od njega. Rizik od prerane smrti također se smanjuje za 11 posto ako je partnerica mlađa od muškarca sedam do devet godina.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar deziderij
deziderij
13:54 17.04.2010.

Nešto sa čime se ne bih mogao složiti. Ne znam koji su to \"stručnjaci\" ustanovili i kojom metodologijom ali tvrdnja je totalno blesava. Onda se isto tako možemo zapitati za jednu posve suprotnu tvrdnju i koliko je ona istinita i kojom metodologijom je ustanovljena - da žene, u prosjeku, dulje žive od muškaraca. Dvije tvrdnje, dijametralno suprotne, a obje su \"otkrivene\" nekakvim statističkim podacima. A ja znam puno više udovica nego udovaca. Statistika je uvijek bila, i biti će, točan broj netočnih podataka i nije relevantna za svako istraživanje. Glup naslov a još gluplji sadržaj.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
17:40 17.04.2010.

Naravno da žene duže žive od muškaraca. To mogu zahvaliti svom ženskom hormonu estrogenu koji je bitno snažniji u zaštiti zdravlja od muškog hormona testosterona. Mogu zahvaliti i građi mozga i načinu razmišljanja koji pomažu ženama da shvate i urade mnogo toga što muškarci nisu u stanju. Kao nadomjestak mišićne mase i kostiju koji su kod muškaraca snažniji ali u današnje vrijeme irelevantni za život, žene imaju prirodne biološke i psihičke predispozicije za stabilniji i zdraviji život, bolje podnose ekstremne uvjete (rat, neimaštinu, nedaće, bolesti u obitelji ...) bolje se pomažu međusobno, solidarnije su jedna s drugom, ženska prijateljstva izgledaju trajnija a ženska druženja sveukupno kvalitetnija. Manje su nasilne u obitelji, životu, prometu, lakše predbrode psihičke krize, imaju bolju komunikaciju s vlastitom i tuđom djecom. Žene češće pjevaju, plešu, crtaju, slikaju a u zadnje vrijeme pišu ili fotografiraju. Naravno, ponekad su im kriteriji u izboru muškaraca s kojim će se trajnije družiti katastrofalni, ali muški kriteriji u izboru takvih žena znaju biti još gori. Svaki osobni slučaj je različit, ali sve u svemu, žene su sretnije, stabilnije, trajnije kao družice ili prijatelji i danas je u zemljama gdje je obrazovanje doseglo određene razine daleko više sveukupno kvalitetnih žena nego muškaraca.

MO
mojzagi
21:35 22.04.2010.

pa -deziderij- i sam velis da udovice dulje zive nego udovci a to su-zene- i to je istina , nak samo svaki pogleda oko svih svojih poznatih mjestana muskarci zive manje, jer su zene otpornije na sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije