Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Ambasadorica Istre, Riedel i malvazija, ljubav na prvi nos

Vino
Robert Anic/PIXSELL
10.05.2013.
u 16:18

Najbolje vino je ono koje se ispija u dobrom društvu i uz dobru hranu. Vinski znalci tražit će idealnu temperaturu, a “detalj” koji prati doživljaji bez kojeg ne mogu čak ni oni kojima je pogled češće uperen u dno prazne boce jest – čaša

aKažu da je najbolje vino ono koje se ispija u dobrom društvu. Hedonisti će dodati, i uz dobru hranu, vinski poznavatelji tražit će idealnu temperaturu, a “detalj” koji prati ovakav doživljaji bez kojeg ne mogu čak ni oni kojima je pogled češće uperen u dno prazne nego pune boce jest – čaša. I to ne bilo kakva ... CRNA VINA nježno se valjaju u velikim oblim čašama, raskošnih su aroma, baš kao i čaša oblina. No, malvazija je vino poput vitke mlade žene zlatnožute valovite kose pa je i čaša za nju elegantna, izdužena...U njoj vino, kojim se istarski vinari i vinogradari posebno ponose, odaje svoj pravi okus, bouquet, puno više nego natočeno u konfekcijske čaše.

Koketiranje u tirolskoj radionici

Malvasia Istriana s Riedlom predstavlja priču o zelenom poluotoku i zapravo je prvo, no ne i posljednje, naše vino koje je dobilo svoju “službenu” čašu. Putovali su, proučavali, analizirali i ocjenjivali vinski poznavatelji i njihova družina 30-ak kreacija koje je tirolski majstor ručno lijevao sve dok nisu odabrali, barem tako kažu,  pravu – najbolju. ČAŠA, dakako kad je lijepo dizajnirana, kvalitetno izrađena, ispravno odabrana i poput zrcala ulaštena, nosi dobar dio vinske priče i doživljaja vina. Upravo zato visoko vinarstvo prati i cijela industrija proizvodnje vrhunskih specijaliziranih čaša.  

Putovali, ocjenjivali i birali, kažu, najbolju

Prvi korak prema dogovaranju ‘braka’ čaše i vina veoma je važan jer će upravo oblik čaše prikriti ili naglasiti raskoš vina, mirise, intenzitet aroma, boju... Tako je upravo i počela priča između svjetskog dizajnera čaša Georga Riedla iz Kufsteina u Tirolu i istarske malvazije. Iako je Riedel, kao dizajner svjetskog glasa upoznao vina i vina, kreirao za njih, koketirao i mijenjao, neke i odbio... iskričava ga istarska zavodnica zlatnožutih treperavih kapljica nije ostavila ravnodušnim. 

Premijera u Poreču

MALVASIA ISTRIANA dobila je nakon poduljeg promišljanja svoju čašu, elegantnu i blistavu, malog obujma, baš kakvu traže fina lagana aromatična bijela vina. Premijera je najavljena za ovaj vikend, na jubilarnoj 20. Vinistri u srcu Istre, u Poreču. Čaša će biti i na prodaju, a prvo izdanje doživjelo je čak 80 tisuća primjeraka. S obzirom na to da će ambasadoricu istarskog vina poželjeti kupiti svi, Tirolca čeka puhanje dopune kolekcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije