Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Zna se čiji su stan, krevet i sofa. A čiji su stubište, krov, fasada i travnjak?

Zgrada
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
26.10.2016.
u 17:00

Kada netko kupi stan u zgradi, on je logično njegov. Isto kao i sofa, krevet, stol te sav ostali namještaj. No čije je stubište u zgradi? Čiji je travnjak u dvorištu i čiji su krov i fasada?

Ako je suditi prema riječima upravitelja zagrebačkih zgrada, većina će stanara reći da su ti dijelovi zgrade “nečiji“ i da se za njih treba brinuti “netko“. – Ostalo je takvo razmišljanje ljudima iz nekih prošlih vremena, kada je sve bilo državno – govore upravitelji zgrada i objašnjavaju kako je danas stvarnost ipak poprilično drugačija. Vlasnici stanova su, naime, suvlasnici cijele zgrade, oni su odgovorni za nju i moraju plaćati pričuvu za njezino održavanje. Tim novcem barataju upravitelji zgrada koji bi trebali u dogovoru sa stanarima napraviti plan i program održavanja zgrade, odnosno zajedno bi trebali odlučiti kako će se njihov novac trošiti. Idealna je to situacija koja funkcionira u jednom dijelu zgrada, no u velikom dijelu stanari uopće ne znaju kako sustav funkcionira, tko su upravitelji njihovih zgrada te kamo i za što njihov novac odlazi. Nisu uključeni u rad zgrade, ne sudjeluju u odlučivanju, a neke se čak tužbom mora natjerati da plate pričuvu.

Gotovo nevjerojatna ignorancija. Ispada da stanarima ne samo da nije važno u kakvom je stanju zgrada u kojoj žive nego ih uopće ne zanima kako će se potrošiti novac koji više ili manje uredno plaćaju. Mnogi kažu kako nema smisla jer postoje upravitelji koji loše i neodgovorno rade svoj posao pa se novac od pričuve, koji se često broji u stotinama tisuća kuna, mutno troši. No to isprika ne može biti jer je na tržištu više od 100 tvrtki koje nude usluge upravljanja, a biraju je upravo stanari. Loš rad upravitelja također je, dakle, rezultat nezainteresiranosti stanara jednako kao i to da se zgrada nalazi u ruševnom stanju na koje stanari obrate pažnju tek kada se s nje odlomi dio fasade i ugrozi prolaznike. Za neke je očito tužba jedini način da prihvate svoje obaveze.•

Ključne riječi

Komentara 11

DO
dopizdilomi
19:33 26.10.2016.

Prostor na kojem je zgrada i okolo je prostor od zagrebparkinga bez obzira na zakone i onoga tko je platio njegovo uređenje.

2X
2Xgeneral
08:52 27.10.2016.

gospodična stela evo vama jedan zadatak kada toliko znate o zgradama, zakonu i upravljanju. Suvlsnik na zadnjem katu ima terasu koja je njegovo vlasništvo a preko nje idu slivne ( oborinske ) vode zgrade. Ta terasa je ujedno krov stana ispod nje??? pratite?? Kada procuri odvodni kanali slivnih voda stanbene zgrade koji su zajedničko vlasnišštvo TKO PLAĆA trošak popravka odvodnih kanala, hidroizolacije, štete nastale suvlasnicima??? vlasnik stana s terasom ili ide iz pričuve??? Očekujem Vaš točan odgovor što prije!!!

VI
Vito
07:28 28.10.2016.

2Xgeneral 27.10.2016 u 08:47h lupetaš bez veze. ______ Je, stvarno lupaš beu veze. __________ Katastar je uređen tako da si "gradonačelnik" uzeo što njemu treba za pljačaknje stanovnika Zagreba. _____ Neboderi u Budakovoj su izgrađeni s garažama za stanare, a milanče im je ukralo te garaže i sad im naplaćuje parkiranje u garažama koje su bile izgrađene za stanare tih nebodera. ___________ "zagrebparking" naplaćuje parkiranje ispre zgrada stanarima koji u tim zgradama stanuju i imali su vozila i parkiralište prije nego si je grad upisao parkirališta na nekad privatno prostoru tih zgrada do same prometnice. _____ Da, sami smo si krivi što nismo "znali" čemu služi katastar i "gruntovnica" pa nismo na vrijeme upisivali svoje vlasništvo i tako dopustili pljačkašima prijevaru stanovništva. ______ Dokaz vam je nemogućnost vožnje kroz ulicu Matice Hrvatske, postavili rampu i prisvojili ulicu za potrebe parkiranja privatnih vozila ispred zgrada u toj ulici --- isto je i sa parkiranjem u Petrinjskoj od Boškovićeve do Amruševe - rezevirano za privatna vozila "policajaca" -- isto je i s parkiralištem izgrađenim na zelenoj površini s prilazom po pješakom nogostupu u Savskoj od Koturaške do ulaza u "policijsku"zgradu kod Vukovarske .... privatni uati po pješakom nogostupu smiju voziti i smetati pješacima, bicikliste zbog vožnje po tom istom pješakom nogostupu kažnjavaju "policajci" koji se voze do tog parkirališta. ______ Zato, prije negi pišeš razmisli tko se mora, a tko ne mora pridržavati Ustava pre kojim smo svi jednaki pred zakonima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije