Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroscena sve bogatija

Žlicom i vilicom po svijetu (za stolom restorana u Zagrebu)

22.09.2015., Zagreb - Otvorenje brazilskog restorana Rodizio do Brazil. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
21.06.2016.
u 15:00

Najviše je kineskih i talijanskih koji su se prvi i počeli otvarati. Po brojnosti na zagrebačkoj međunarodnoj gastrosceni slijede oni koji nude japanske i meksičke specijalitete, a u zadnjih je nekoliko godina ponuda uistinu procvala.

Putovanje iz Zagreba ravno do Indije, Kine, Šri Lanke, Sjedinjenih Američki Država ili Brazila. Prijevozno sredstvo – žlica, vilica i nož. Internacionalni restorani jelovnicima, ali i uređenjem te ambijentom nude gostima hranu svoje zemlje, ali i dio kulture, pa ne čudi da su sve popularniji. Najviše je kineskih i talijanskih koji su se prvi i počeli otvarati. Po brojnosti na zagrebačkoj međunarodnoj gastrosceni slijede oni koji nude japanske i meksičke specijalitete, a u zadnjih je nekoliko godina ponuda uistinu procvala. I dok su u početku smatrani iznimno egzotičnima, danas je isprobavanje raznih kombinacija jela čija je imena ponekad nemoguće i izgovoriti postalo pravi hit. Zato su često upravo konobari ti koji se gostima ovih restorana trude objasniti neobične sastojke u još neobičnijim jelima. Ipak, većina je recepata, barem onih iznimno ljutih, prilagođena domaćim ukusima, pri čemu je ipak najvažnije sačuvati izvornost. Pa krenite – i dobar tek!

AUSTRIJA – Austrijske specijalitete u samo srce Zagreba donosi Wurst Bar. U ponudi nedavno otvorenog street food restorana u Harmici posebno se izdvajaju mesni specijaliteti, odnosno razne vrste kobasica koje se poslužuju uz kiselo zelje.

LIBANON – Dašak Orijenta u Zagreb donosi libanonski restoran Delicija Libanesi u Radničkoj 48. Na meniju se nalaze nacionalni specijaliteti poput falafela, sujoka, kibbeha i saude, a subotom se organiziraju i plesne večeri uz orijentalni ples.

MEKSIKO – Restorani Mex Cantina u Savskoj 154 te Pirates Karaka u Ulici Andrije Hebranga 12 svojim jelovnikom i ambijentom vode goste na put do Meksika. U ponudi se nalaze enchilade, tacosi, burritosi... punjeni mesom, povrćem i umacima.

RUSIJA – Ruski restoran The Pushkin’s office otvoren je početkom godine u Boškovićevoj 11 te donosi pravi staroruski štih. Na meniju, između ostalog, ima boršč, tradicionalnu juhu od cikle, ali i gulaš od jelena, vepra, muflona i medvjeda.

KINA – Xiaotong Chen-Li otvorila je prvi kineski restoran u Zagrebu – Asia u Novoj Vesi 88. Danas ih je u gradu još desetak, a među njima su i Asia House, Asia II, Asia Gold, China House, Panda, Kung Food, Peking, Kineski grad, Tian Tan, Mr. Chen...

SAD – Steak&Grill house u Hotelu Dubrovnik u ponudi ima američke mesne specijalitete. Među raznim odrescima posebno se izdvaja popularni njujorški stripsteak na žaru koji se poslužuje uz pečeni krumpir u ljusci.

FRANCUSKA – Iako je francuski restoran Les Ponts u Green Gold Centru u Radničkoj 50 preimenovan u restoran Mostovi 2, na njegovu se meniju i dalje mogu pronaći neki od specijaliteta francuske kuhinje po kojima je i poznat.

MAKEDONIJA – Restoran Sveti Nikola u Zvonimirovoj 78 te restoran Merak u Ilici 298 nude specijalitete makedonske nacionalne kuhinje. Mogu se ondje kušati, primjerice, vardarski odrezak, teleći medaljoni u umaku od tri papra...

JAPAN – Takenoko, Manzoku, Binimoto, Ginger i Evergreen restorani su u kojima se nude japanski specijaliteti. Najveći su hit sushiji, a većinom se pripremaju pred gostima koji biraju način rolanja i vrstu ribe koju žele.

NJEMAČKA – Prvi Bavarski restoran u Zagrebu donosi dašak Njemačke u grad, što jelovnikom što uređenjem i ambijentom. Smješten je na Radničkoj cesti 37, a na meniju se izdvaja Bayern burger, plata kobasica, ali i bogata ponuda piva.

JUŽNA KOREJA – Restoran Onsemi u Ulici kneza Mislava 1 a te Cro.K koji se nalazi na adresi Pod zidom 4 u ponudi imaju više od 50 jela. Riječ je o tradicionalnim korejskim receptima poput bibimbapa – riže, povrća, mesa i jaja s chilli umakom.

TURSKA – Sultan sis durum i tavuk sis kebap neka su od jela koja na svom meniju nudi restoran Lokma Istanbul. Od 2012. godine Zagrepčanima u Tkalčićevoj 59 služe autentične turske delicije, pa i nezaobilaznu kavu.

INDIJA – Iako su indijski specijaliteti iznimno začinjeni, u restoranu Royal India na Kaptolu 27 svaki gost sebi bira ljutinu koja mu odgovara. Samo jedan od specijaliteta je i ražnjić od cvjetače mariniran indijskim začinima u vrhnju.

ITALIJA – Tjestenine, njoki, pizze i bruschette samo su neka od jela koja se nude na meniju talijanskih restorana u Zagrebu. Među najpoznatijima u gradu su Boban, Nokturno, Paesano, Leonardo, Carpaccio, Il Secondo...

ŠPANJOLSKA – Tapas bar Mio Corazon u Radićevoj 16 osvojio je srca Zagrepčana posebnim španjolskim štihom. Uz popularno piće sangriju mogu se naručiti razni zalogajčići, u Španjolskoj poznati kao tapasi, ali i slastice.

BRAZIL – Na uglu Selske 215 i Horvaćanske 23 c smjestio se restoran Rodizio do Brasil. Posebnost je što se za fiksnu cijenu jede do sitosti. U ponudi su mesni, morski i vege meni, a vruća hrana na tanjure se poslužuje narezana s mačeva.

BOSNA I HERCEGOVINA – Specijaliteti tradicionalne bosanske kuhinje mogu se naći na meniju restorana Sofra na Rudeškoj cesti 169 a. Uštipci s kajmakom, pite, jela s roštilja, sogan dolma, bosanski lonac i ramstek na mostarski način samo su dio jelovnika.

ŠRI LANKA – Jelovnik restorana u Tkalčićevoj 44 osmislio je chef koji je kuhao i za Clintona. U pripremi jela koriste se razni začini i aromatična bilja, a posebno je poznat ulični specijalitet kottu, odnosno nasjeckane tortilje s mesom i povrćem.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije