Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderni mljekari

Živimo u gradu, zarađujemo na selu

26.04.2016., Zagreb - Kristijan i Maja Pandek imaju farmu muznih krava u Rugvici.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
04.05.2016.
u 15:00

Maja Pandek diplomirana je ekonomistica, njezin suprug Kristijan agronom, a prije pet godina otvorili su mljekarsku farmu na kojoj se danas brinu o 250 krava. Buđenje je u pet, nakon čega iz Sesveta odlaze musti krave u Rugvicu. Dnevno proizvedu 3000 litara mlijeka koje prodaju i preko mljekomata

On je završio agronomski fakultet, a ona ekonomiju. Vjenčali su se, odlučili grad zamijeniti selom i postati – farmeri. Danas obrađuju polje od 200 hektara na kojem uzgajaju hranu za svojih 250 krava.

Maja i Kristijan Pandek počeli su se proizvodnjom mlijeka baviti 2010. godine, a danas proizvode 3000 litara dnevno, što ih čini najvećim proizvođačima u Gradu Zagrebu.

– Kao mali igrao sam se na selu te zavolio taj način života. Moji su se roditelji poslije iz Prigorja preselili u Zagreb, no moj je san oduvijek bio vratiti se na selo – govori 39-godišnji Kristijan Pandek dok nam ponosno pokazuje svoju farmu. Najveća je to i najmodernija mljekarska farma u Zagrebu. Regitrirana je u Sesvetama, odakle dolazi obitelj Pandek, a nalazi se kod Rugvice. Stoga oni svakog dana na posao s asfalta putuju na polje.

Prodaja preko mljekomata

Buđenje je u pet, slijedi mužnja, koja traje oko tri sata, pa hranjenje krava. Na izmuzištu se odjednom muze 12 krava, a na farmi je zaposleno pet osoba koje sve drže pod kontrolom.

– Počeli smo s 90 krava, a danas ih imamo gotovo trostruko više, od toga 136 muznih – objašnjavaju supružnici te napominju kako im je, osim proizvodnje mlijeka i hrane za stoku, cilj i proizvodnja mesa te mliječnih proizvoda.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

– Često kažem da mi se otvaranjem farme ostvario san, ali ne i očekivanja – kaže Kristijan Pandek te napominje kako je farmerima teško opstati zbog niske cijene mlijeka. Zato i moraju tražiti druge izvore prihoda.

Kako je cijena mlijeka padala, tako smo shvatili da moramo težiti direktnoj prodaji mlijeka kupcima

Darko Pavičević

upravitelj zadruge

Da bi poboljšali svoje poslovanje, prije dvije godine odlučili su ući u Mljekarsko-stočarsku zadrugu “Proizvodi sela“ koja okuplja 11 mljekarskih farmi iz Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Glavna joj je aktivnost organizacija prodaje mlijeka izravno kupcima preko mljekomata.

– Kako je cijena mlijeka padala, tako smo shvaćali da su mljekari u industriji sve ugroženiji te smo počeli težiti direktnoj prodaji kupcima – rekao je Darko Pavičević, upravitelj Mljekarsko-stočarske zadruge “Proizvodi sela“ koja je postavila 12 mljekomata u gradu i županiji na kojima se dnevno proda 12.000 litara mlijeka po cijeni od 6 kuna po litri.

Prvih pola milijuna litara

– Cilj nam je bio bolje se organizirati, ali i ponuditi kupcima zajamčeno kvalitetno mlijeko – rekao je Darko Pavičević te objasnio kako Zadruga ima razvijen sustav kontrole mlijeka. Farmeri su do sada uložili tri milijuna kuna u razvoj mljekomata, a da im se investicija isplatila, potvrđuje to što su u travnju proslavili i prvih pola milijuna litara mlijeka prodanih u Zagrebu.

Komentara 2

LI
liliZG
15:19 04.05.2016.

Bravo dragi ljudi, sretno!!!

UZ
UzropatorLogickogSlijeda
21:34 05.05.2016.

Direktna prodaja je jedini način da OPG sustav dođe do novaca, bude konkurentan tehnologijom i ima pristupačnu cijenu za krajnjeg korisnika. Distributeri i trgovinski lanci nam plaćaju kad žele defacto, a čim je naš proizvod kvalitetniji - oni sve više dižu marže. Sa maržom od 75% i gore još PDVom - naši proizvodi su i više nego duplo skuplji.. Tako da itekako pozdravljam i prijedlog novog zakona koji bi uredio sustav marži dućana, samo se istovremeno i bojim da mali OPGovi više neće vidjeti novce. Sustav zadruga i rješenja direktnih prodaja kao mljekomati nam omogućuju donekle korektnu zaradu i omjer cijene, čime profitira i OPG i kupac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije