Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborno iskupljenje

Završio “lov na lunaparkove” pa se konačno vraćaju u grad

11.04.2017., Zagreb - Postavljanje lunaparka Madi na istocnom parkiralistu Zagrebackog velesajma.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
12.04.2017.
u 11:13

Grad im je još u rujnu 2015. godine odlučio ne izdavati dozvole za rad zbog toga što nisu “dovoljno atraktivni”, počeli su prosvjedi i borba koja je sad završila pobjedom vlasnika lunaparkova.

Lunaparkovi se vraćaju u Zagreb! Tako glasi epilog dvogodišnje zavrzlame pod nazivom “Grad protiv zabavnih parkova”. Kada im je još u rujnu 2015. godine odlučio ne izdavati dozvole za rad zbog toga što nisu “dovoljno atraktivni”, počeli su prosvjedi i borba koja je sad završila pobjedom vlasnika lunaparkova.

Tvrdili su da smo ruglo

Nakon niza sastanaka u Gradu obećan im je povratak svih lokacija i, eno ga, prvi se lunapark u metropoli nakon duge stanke već sastavlja. Dvadesetak je radnika na istočnom parkiralištu Velesajma odmah po primitku dozvole počelo montirati vlak smrti, vrtuljak, twister, ranger, autiće...

– Konačno smo opet u Zagrebu. Došli smo iz Samobora, a prije smo bili u Zadru, Šibeniku i Splitu. Metropolu smo izbjegavali jer smo znali da je ovdje nemoguće raditi – kaže Dominik Justament, vlasnik lunaparka Madi koji je prvi dobio dozvolu, a uskoro bi trebali i ostali.

Grad je, podsjetimo, lani naglo promijenio pravilnik te odredio da nijedan lunapark ne smije biti postavljen bliže od 500 metara od stambenih objekata, osim ako ne dobije posebnu dozvolu. Vlasnici lunaparkova prosvjedovali su uz objašnjenje da je takvu lokaciju nemoguće naći i da je cilj otjerati ih. No, prije desetak dana pravilnik je opet naglo promijenjen, odnosno, vraćan je na staro, čime je zabavnim parkovima omogućen rad. Vlasnici koji su sudjelovali na sastanku s gradonačelnikom Milanom Bandićem rekli su da je upravo njegova ideja bila da se jedan lunapark postavi na parkiralištu pokraj Velesajma.

– Iskreno, bili smo toliko sretni što se vraćamo u Zagreb da nismo pitali zašto – objašnjava Marijan Berger, predsjednik udruge Luna, koja okuplja vlasnike lunaparkova. Ipak, mogli su se među njima čuti i komentari da “sve to sigurno ima neke veze s izborima”, a nisu mogli skriti ni ogorčenje zbog dvogodišnjeg progona koji su uspoređivali i s lovom na vještice.

– Tvrdili su da smo ruglo i nisu nam dali da radimo, zbog čega smo puno izgubili i upali u dugove – govori Berger te ističe da je i dalje problem kompliciran proces dobivanja dozvola.

– No, barem ćemo ih dobiti – ističe zadovoljno, a s njime se slažu i ostali vlasnici. Dominik Justament, koji će lunapark otvoriti ovu subotu, napominje da su Zagrepčani uvijek voljeli zabavne parkove. Njegov djed posao je pokrenuo 1939. godine, otac ga je preuzeo 1974., a on je cijeli život proveo sa “spravama za sreću”, kako ih zove. Posao je preuzeo 2011., no ne sjeća se da su ikada doživjeli ovakav izgon.

– Sva sreća pa Zagrepčani ne misle isto. Ljudi su se oduševili čim su vidjeli da smo počeli s radovima. Dolaze i pitaju kada će se moći voziti – kaže Justament, koji je dozvolu dobio na mjesec dana, ali nada se da će je produljiti. Želja mu je ondje ostati cijelu zimu.

Nekoć se čekalo u redovima

Prisjeća se i da se prije u redovima čekala vožnja kod njih na Božićnom velesajmu. Iako njega više nema, smatra da za lunaparkove ima budućnosti u Zagrebu.

– Ma pokažite mi tko se ne voli voziti u autićima. Nema djeteta koje ne uživa kod nas, a i odrasli postanu djeca – zaključuje Justament. •

Ključne riječi

Komentara 6

CI
civis
11:42 12.04.2017.

bitno da ima casina svakih 100m

ZG
zgbuco
21:55 12.04.2017.

Obnovili smo sportsko igralište škole u Zapruđu, sa južne strane škole. Ima već tome podosta godina i svi smo bili veseli da se nekaj događa. Iste te godine, kao i svih godina do danas, u svibnju se održavaju "Dani Zapruđa". Taj vašar traje dva dana, ali luna park dolazi redovno tjedan dana prije radi postavljanja i to baš na sportsko igralište, pritom uništavajući svojim teškim vozilima i opremom zelene površine oko igrališta. Da bi postavili sve svoje sdržaje, režu se i stupovi novih koševa, koji se po stoti puta zavare po odlasku luna parka. To zavarivanje rade djelatnici luna parka, ali ne znam tko izdaje steste o sigurnosti sportskih sprava nakon toga. Isto tako na dotičnom vašaru se postavlja pozornica sa razglasom koji se čuje ta dva dana u velikom djelu grada, pa možete zamisliti kako je stanarima u zgradama koje su udaljene svega 30-ak metara od istog tog razglasa. O silnim paraugostiteljskim objektima koji se tu stvore, kao i njihovim mušterijama, sanitarijama i čistoći ne želim niti pisati, već vas pozivam u nedjelju ili još bolje u ponedjeljak ujutro da dođete isami se uvjerite. Nisam protiv da se nešto slavi ili prigodno obilježava, ali u svakom slučaju na predviđenim i adekvatnim mjestima za te prigode. I iz ovog slučaja sa luna parkovima, vidljivo je da je trebalo nekome dati dobru "uskrsnicu", i možeš postaviti bilo šta i bilo gdje u gradu.

LA
larala
15:41 13.04.2017.

užas, znaci opet ce se klincima oduzimati livade za igru da bi netko na njima probao zaraditi. opet ce građani morati trpjeti buku pod prozorima jer xy misli da ce neki današnji klinac doci i platiti par minuta vožnje 20- 50 kn...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije