Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Zabiti čavle na stazu za bicikliste nije nikakva šala, nego vrlo opasan čin

Staza
29.09.2016.
u 11:22

Onaj tko je postavio čavle morao je uzeti u obzir da se vozači niz padinu spuštaju velikom brzinom te da pad zbog bušenje guma ili, još gore, pad na čavle, može završiti iznimno teškim i za život opasnim posljedicama.

Čavli na biciklističkoj stazi! Da, pravi oštri čavli dugački 12 centimetara. U enduro stazi kojom se vozači spuštaju s Medvednice prema gradu. Opasna je to vijest koja se proširila među zagrebačkim biciklistima i ima, na žalost, samo jedno objašnjenje – netko je namjerno sabotirao stazu. Netko je, dakle čavle, uz pretpostavku da mu ih se stotinjak nije slučajno našlo u džepu, uzeo od kuće. I to ne jedan, deset ili 15, nego više od 100 čavala dužih od 12 centimetara. Došao je do staze s namjerom da je sabotira i zabio ih u tlo tako da oštrim vrhom vire iz zemlje. Strateški ih je postavio da ih biciklisti ne mogu izbjeći i još ih zakamuflirao lišćem.

Da je riječ o iznimno opasnom činu, kažu biciklisti, jasno je kao dan. Onaj tko je postavio čavle morao je uzeti u obzir da se vozači niz padinu spuštaju velikom brzinom te da pad zbog bušenje guma ili, još gore, pad na čavle, može završiti iznimno teškim i za život opasnim posljedicama. I zato je ovaj čin još gori. Jer znači da je nepoznatom počinitelju namjera bila ugroziti nečiji život. I to na službenoj stazi koju je za bicikliste uredilo gotovo 40 volontera, za što ima je trebalo više od 400 sati rada. Uređena je u dogovoru s Biciklističkim klubom Opušteno i Parkom prirode Medvednica, tako da je riječ o službenoj stazi, prvoj takvoj za spuštanje biciklista s Medvednice u Zagrebu otvorenoj prije manje od pola godine.

O razlozima takvog postupka može se samo nagađati, no zapravo o njima ne treba ni raspravljati. Postojanje razloga znači da ovaj čin ima i opravdanje, a za zabijanje čavala u biciklističku stazu ne može biti ni jednog objašnjivog razloga. Biciklisti kažu kako im se nitko nije izravno obratio te ne znaju što bi im netko zamjerio. Oni se samo bave sportom, kažu. A i da jesu nešto skrivili, iako je teško smisliti što bi to moglo biti da bi opravdalo nasilje, čavli u stazi nisu način. To je čista jedinica! Iz komunikacije, tolerancije i međuljudskih odnosa.•

Komentara 5

Avatar NeNormalan
NeNormalan
14:08 29.09.2016.

Kojekakvi pacijenti se kreću po Medvednici, ja sam osobno doživio i sajlu razvućenu preko puta i prijetnje pištoljem

TH
than
01:11 30.09.2016.

Izgovore mogu smisljati samo sociopati. Ovo je neprimjereno. Bickiklisti idu svojim putem. Isto tako i vide pjesake, koji objektivno imaju drugu stazu, koja je i oznacena za pjesake. Ali ide jesen, pa ocito pokusavaju zaraditi dok ide na gumama, jer do proljeca nema biciklizma...

VL
vlatx
16:48 29.09.2016.

Napravila se staza za bicikliste, super, ali je li ista vidljivo označena kako bi se znalo da je ona samo za bicikliste? Mogli su je označiti npr. kričavom žutom trakom cijelom dužinom s obje strane da se zna da je tu velika mogućnost da projuri neki biciklist i da se tuda ne smije kretati i sve pet. Isto tako, ako je neka staza predviđena za šetače, planinare tj. za pješake zašto se tim stazama strmoglavljuju biciklisti? Tko je uopće nadležan za kontrolu i sankcioniranje neodgovornih biciklista i pješaka koji se kreću krivim stazama? Postavlja se pitanje i pasa koji trčkaraju bez brnjice i povodca zar se i tu čeka neka nesreća ili neki bliski susret koji može krvavo završiti. Ako se nešto radi zašto se to ne napravi kako spada a ne sve polovično. Ovog što je stavljao čavle po stazi treba dobro kazniti kao primjer sličnim biserima ali i uvesti kontrolnu službu a ne sve ostaviti na volju svakome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije