Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društvene igre

Usred Zagreba osvojite srednjovjekovni dvorac ili naselite pusti otok

22.10.2016., Zagreb - U restoranu Cassandra, koji se nalazi u sklopu Fakulteta elektrotehnike, odrzan je 10. jubilarni Dan drustvenih igara u organizaciji udruge Igranje. Photo: Borna Filic/PIXSELL
25.10.2016.
u 12:22

Ovaj tjedan sele u novi prostor kod Branimirove tržnice pod nazivom “Meeple’s Corner”.

Nalaze se više puta tjedno na nekoliko sati. Razmjenjuju strategije kako bi postali što bolji i dijele znanja. Atmosfera je ugodna, ali i napeta dok ekipa – igra društvene igre. Zaljubljenici u ovaj tip zabave okupljeni u Udruzi za promicanje društvenih igara „Igranje“ dosad su se redovito okupljali u Bogovićevoj 1, a ovaj tjedan sele u novi prostor kod Branimirove tržnice pod nazivom “Meeple’s Corner”.

Redovito se okupljaju

– Uglavnom igramo petkom i nedjeljom. Počnemo se okupljati poslijepodne, a znamo igrati do kasnih noćnih sati – govore igrači dok se pripremaju za još jednu večer ispunjenu kartama, kockicama, pijunima... No, napominju, nisu to klasične društvene igre, poput “Čovječe ne ljuti se” i “Monopolyja” na koje svi prvo pomisle.

– Moderne društvene igre nemaju element sreće, igrač pobjeđuje na temelju svog znanja i strategije koje s vremenom razvija – objasnio je Marijan Mihić iz Udruge “Igranje” koju je još 2010. godine osnovala skupina entuzijasta okupljena oko istoimene web stranice. Danas u svojim prostorima imaju više od 200 igara, a cilj im je popularizirati ih među građanima. Upravo s tim ciljem Udruga od svog osnutka organizira i Dane društvenih igara. Jubilarno 10. okupljanje održano je za vikend na FER-u. Okupilo je i građane koji tek počinju upoznavati ovaj svijet.

– Nismo imali pojma da postoji ovoliko igara, došli smo isprobati nekoliko njih, pa ih možda zaigramo ih kod kuće – komentirali su posjetitelji koji su mogli naučiti da postoje igre različitih tematika, poput povijesnih, fantastičnih

Ima onih u kojima igrač igra sam za sebe, pa u timovima, ali postoje i kooperativne igre u kojima igrači surađuju kako bi došli do rješenja. Izazovi su razni, pa se tako putuje vlakom po Europi u igri “Ticket to Ride”, srednjovjekovni dvorac se osvaja u “Carcassonneu”, svijet se od opasne bolesti spašava u “Pandemicu”, a otok Catan se naseljava u igri “Settlers of Catan”, jednoj od omiljenijih.

Sada u novom prostoru

– Teško je reći koja je društvena igra ovog tipa najpopularnija jer ih godišnje izađe oko 500 novih, a neke postanu hit – ističe Marijan Mihić te napominje kako je i na Danu društvenih igara, ali i u igraonici uz nove igrače uvijek prisutan iskusniji voditelj, a dobrodošli su svi, od najmlađih do najstarijih. Svi su pozvani i na svečano otvorenje “Meeple’s Cornera” u Ulici kraljice Jelene 8 ovog petka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije