Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba na društvenim mrežama

U bitci za gradonačelnika glavno su oružje postali lajkovi, smajlići, shareovi...

21.02.2017.
u 10:32

Analizirali smo aktivnosti na društvenim mrežama kandidata te doznali što i kada objavljuju, kako komuniciraju s građanima...

Jedna od ključnih bojišnica izborne kampanje. Tako stručnjaci vide društvene mreže, a čini se da to sve više shvaćaju i kandidati pa su u tu bitku krenuli revno kao da će se lajkovi za malo manje od tri mjeseca ni više ni manje nego transformirati u glasove. Analizirali smo stoga njihove aktivnosti na društvenim mrežama i provjerili kako to izgleda kada su glavna oružja u borbi za glasove – smajlići, shareovi i komentari.

Dvosmjerna komunikacija

PR stručnjak Krešimir Macan, specijaliziran za komuniciranje u politici i nove medije, napominje da su društvene mreže bile od velike važnosti na zadnjim predsjedničkim te parlamentarnim izborima, pa je njihovo intenzivnije korištenje u kampanji za lokalne izbore bio logičan korak.

– U zadnje su vrijeme sredstva koja se ulažu u stvaranje imidža na društvenim mrežama gotovo premašila iznose za televiziju – objasnio je Macan te dodao da je riječ o idealnom načinu oglašavanja za publiku do 55 godina. Stoga ne čudi da su svoje stranice otvorile i Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek, dok aktualni gradonačelnik Milan Bandić ima otvoren “običan profil”. Na njemu je ipak skupio nešto više od 18 tisuća pratitelja s kojima ne dijeli samo politički sadržaj vezan uz kampanju nego i većinu informacija o svojim dnevnim aktivnostima. Može se tako tamo pronaći baš svega, od slika druženja s građanima, proslava s rođendana, odlaska na tržnicu, vožnje biciklom... Budući da Bandić za sebe uvijek ističe da je “čovjek iz naroda“, čini se kako to pokušava dokazati i na društvenim mrežama... Iako je i više nego aktivan te novu informaciju objavi svakih dva do tri sata, Krešimir Macan mu ipak pronalazi manu.

– Milan Bandić društvene mreže koristi na tradicionalan način te komunicira previše jednosmjerno, što znači da objavljuje puno informacija, ali rijetko odgovara na komentare – objasnio je Macan te dodao kako smatra da je najbolja u dvosmjernoj komunikaciji Anka Mrak Taritaš. Ona se, kaže, nametnula kao “cool kandidatkinja“ bliska ljudima na Facebooku gdje skupila gotovo 14 i pol tisuća “lajkova“.

Krenula su prepucavanja

A na Facebooku se građanima tek počela približavati Sandra Švaljek koja za sada ima 6000 “lajkova“. Obje su svoje stranice posvetile kampanji pa se tako na naslovnim fotografijama nalaze njihovi slogani, a objave su većinom vezane uz praćenje njihovih predizbornih aktivnosti. Najviše objavljuju fotografije i infografike i to barem jednom dnevno. Nisu ipak rijetka ni međusobna “prepucavanja“ kandidata na društvenim mrežama koji Facebook sve više koriste za međusobni obračun, a kampanja se tek “zahuktava“.•

Komentara 20

RP
rpzagreb
20:05 21.02.2017.

Glavno oružje i prednosti mogu biti samo i isključivo razum, kulturno ponašanje, znanje stranih jezika, obrazovanost i stručnost. Nepotizam, besramni populizam, like-ovi i razna šeranja su alati kojima bandić manipulira svojim istomišljenicima i to radi već godinama.

MI
MikiPrdekana
11:31 21.02.2017.

Tko jos meze pusiti fore ovog Bandica. Covjek nije realizirao ni cetvrtinu svojih obecanja u ovih 16 godina, o kriminalnoj sferi da ne govorim. Da ima imalo obraza vise se ne bi ni kandidirao.

YE
yelahiah
16:29 24.02.2017.

Tko god bude glasao za hns-ovu kandidatkinju mrak-taritas dok je vesna pusic pocasna predsjednica te stranke svaka mu cast,mora da je veliki Hrvat takav glasac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije