Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Tristo kuna za kameru i ne bi se živcirali zbog kazne za grafite

fasada grafit
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
31.05.2016.
u 19:00

Da su stanari uložili u prevenciju, možda njihova zgrada ne bi bila stalno na meti vandala

Nevjerojatno je da Grad stanarima naplaćuje kaznu. Ispada da smo si sami krivi i da su vandali naša odgovornost. Zar bismo mi trebali uspostaviti red kad Grad ne može? – ogorčeni su stanari Savske 6 koji su prošlog tjedna, prvi u gradu, dobili kaznu jer je upravo na pročelju njihove zgrade “osvanuo” grafit.

Kazna između pet i deset tisuća kuna trebala bi biti naplaćena iz pričuve, ali stanari o tome ne žele ni čuti. Odlučni su, svoj novac za tuđe nepodopštine ne daju. Kazna treba ići onome tko je grafit nacrtao ili bi Grad, budući da je objašnjenje za naplatu kazne želja za čistim fasadama uoči nadolazećih Europskih igara mladih, sam trebao financirati njegovo skidanje s pročelja Savske 6.

Što, međutim, da nepoznati vandal na istoj toj zgradi slomi kvaku na ulaznim vratima? Ili baci nešto na krov i ošteti nekoliko crepova? Bi li stanari i tada od Grada tražili da sanira štetu? Štetu na zgradi koja je upravo u njihovu vlasništvu i koju su sami dužni održavati. Naravno, baš kao što i tvrde, nisu sami krivi što je grafit završio upravo na njihovoj zgradi, ali ništa bitno nisu napravili ni po pitanju prevencije. Na jednostavno rješenje, videonadzor, odlučili su se brojni suvlasnici zgrada u centru grada te nisu požalili.

Svega tristo kuna cijena je jedne kamere, što je 16 puta manji iznos od najmanje kazne za grafit na pročelju. A u Savskoj 6, gdje se crteži na zgradi pojavljuju učestalo, odnosno čim se obriše jedan, nacrta se drugi, upravo u barem jednu takvu kameru trebali bi uložiti. Nisu, međutim, o tome razmišljali, kako sami kažu, jer dosad im je pročelje svaki put očišćeno o trošku Grada, i to uoči dolaska diplomata u Zagreb budući da se njihova zgrada nalazi odmah pored hotela Westin.

Upravo ta lokacija ono je zbog čega su stanovi u Savskoj među skupljima u gradu. A ono što tamošnji stanari, ali i svi oni u centru, koji su najčešća meta grafitera, moraju shvatiti jest da vrijednost nekretnini, osim same lokacije, daje i njen izgled, pa makar zbog toga treba investirati u neki od sustava zaštite.

Komentara 16

WA
wannabenovinari
20:04 31.05.2016.

Ako sila ne rješava problem, onda to najčešće znači da je nije bilo dovoljno ili da nije odgovarajuće primijenjena. Naime, da su kazne visoke, da policija i suci rade svoj posao, grafita ne bilo. Zaključak: nekome u gradu odgovara nered. Gradonačelnik?

TH
than
00:41 01.06.2016.

Ovo sa kamerom sam i ja napisao u jednom komentaru, ali onda netko i treba nadgledati kameru. Ako kamera snima, a ovi dodju pod maskama, sve je jedno veliko 'djaba'.

Avatar Azriel
Azriel
19:21 31.05.2016.

Samo nešto. Za pisanje grafita, počinitelj može biti i kazneno odgovarati. A kazneni zakon nije ovlast ni građana ni komunalnih redara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije