Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A gdje je nestao hrvatski u centru Zagreba?

Trgovina je opened pa kupite underwear, a onda na chevape

21.02.2017., Zagreb - Anglizmi i ostale tudjice po centru vrlo su cesta pojava.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
23.02.2017.
u 12:48

Na Međunarodni dan materinskog jezika prošetali smo se špicom da vidimo kako se hrvatski ondje “drži” te zaključili da je u moru stranih riječi na poprilično klimavim nogama.

Šetnja centrom omiljena je aktivnost Zagrepčana. Pritom, ako je suditi prema natpisima na trgovinama, u onima koje su opened mogu kupiti underwear iz nove spring kolekcije ili iskoristiti last days salesa prošlosezonske odjeće. Kad ogladne, pak, mogu pojesti tasty and spicy chicken sandwich, a bogata je ponuda i breakfasta u lokalima. Oni u žurbi mogu uzeti samo coffee to go ili pak cijeđeni orange juice.

Spicy lijepo zvuči, ali...

Na Međunarodni dan materinskog jezika prošetali smo se špicom da vidimo kako se hrvatski ondje “drži” te zaključili da je u moru stranih riječi na poprilično klimavim nogama, za što nikakvo opravdanje ne nalazi Alemko Gluhak sa Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU.

– To je čisto pomodarstvo. Nema drugog razloga da se informativni natpisi koje najviše čitaju Zagrepčani, poput onih je li dućan otvoren ili zatvoren, pišu na nekom drugom jeziku – objasnio je Gluhak i dodao da se tako šteti materinskom jeziku jer se krivo uči građane. Stoga bi zagrebački ugostitelji i trgovci mogli i trebali mirne duše koristiti hrvatski jezik pa bi rečenice s početka teksta zvučale puno prirodnije, odnosno građani bi u otvorenim trgovinama mogli kupiti donje rublje iz nove proljetne kolekcije ili iskoristiti zadnje dane popusta na prošlosezonsku odjeću. Oni koji ogladne mogli bi pojesti ukusan i pikantan sendvič od piletine, a bogata je i ponuda doručka u lokalima. Oni u žurbi mogu uzeti samo kavu za van ili pak cijeđeni sok od naranče.

– Možda većina mladih zna, ali moja majka ne zna, primjerice, što je spicy. To joj lijepo zvuči pa onda riga vatru kad kupi sendvič – rekao nam je Zagrepčanin Stjepan koji je priznao da se ponekad osjeća kao da ne hoda svojim rodnim gradom, nego Londonom ili New Yorkom. Alemko Gluhak napominje pak kako ni razvoj turizma ne može biti opravdanje.

– Ako trgovine, kafići i restorani žele o svojoj ponudi informirati i turiste, mogu staviti prijevod ispod natpisa na hrvatskom, ali je suludo da pišu samo na stranom jeziku – rekao je Gluhak i dodao kako je još jedan primjer čiste pomodnosti pretvaranje slova č i ć u “ch”. Tako se u centru prodaju chevapi, a na jednom je natpisu i književnik Ivan Gundulić, koji je imao velik utjecaj upravo na formiranje hrvatskog standardnog jezika, postao – Gundulich.

Slatke, sočne orange

Ipak, može se naći i pozitivnih primjera pa se tako iznad Turističkog centra na glavnom trgu uz natpis na hrvatskom vrte prijevodi na još nekoliko jezika poput engleskog, njemačkog, talijanskog... No, da se od stranih riječi ne može pobjeći, dokazuje činjenica da su one došle i do Dolca.

– Znam malo engleskog i njemačkog da se mogu sporazumjeti sa strancima – rekao je Željko Čelec koji već 12 godina prodaje voće i povrće, a pokazao nam je i kako bi izgledalo da se na Dolcu krene s uporabom stranih riječi pa da se prodaju “sočne slatke oranges”.•

Komentara 7

VL
vlatx
19:52 23.02.2017.

Samo poslušajte kako naši političari govore kao akademski obrazovani ljudi... Nisu ni naša "poznata" lica imuna na svoje jezične ispade.

Avatar toxic alien
toxic alien
13:52 23.02.2017.

Tako je i u tiskanim medijima, utrkuju se... tko zna vise engleskih rijeci. I nitko se ne buni. Ali napisi u komentaru naprimjer "rezervisao" umjesto "rezervirao", ili "avion" umjesto "zrakoplov", i za pet minuta ce te neki entuzijasticni jezikoslovni policajac podsjetiti na cistocu hrvatskog jezika! Mnogo stranih rijeci ili njihovih varijacija se udomacilo u svim jezicima svijeta, ali ovo sa engleskim u Hrvatskoj je vec odavno preslo granice dobrog ukusa. Jos bih mogao pisati o ovome ali zurim... moram prosetati dogu... ha, ha, ha... Neki ismijavaju neke Hercegovce zato sto za psa kazu "cuko", ali "doga" je prava strohrvatska rijec!? Da nije zalosno bilo bi smijesno.

TW
TWITOIST
22:55 23.02.2017.

U Saboru mnogi koriste ''jednu-dvi'' na Engleskom ili Latinskom a bome poneki i ''tri''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije