Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuli peticiju

Tražimo da i izvanredni studenti rade preko servisa

15.02.2017., Zagreb - Marko Leskovar i Stjepan Rede, studenti koji su pokrenuli peticiju da izvanredni studenti mogu raditi preko studentskog servisa.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
19.02.2017.
u 10:00

Marko Leskovar kaže kako većina izvanredni studij upiše jer se nije uspjela upisati redovno, a ne zato što je to željela.

Nakon što je završio Srednju strukovnu školu u Samoboru te dobio zvanje tehničara za mehatroniku, 19-godišnji Marko Leskovar odlučio je nastaviti obrazovanje te je upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu. Budući da nije uspio “upasti“ redovno, odlučio se za izvanredno studiranje. No ubrzo je uočio niz nelogičnosti i problema koji izvanredne studente stavljaju u podređeni položaj. Smatra da je najgore to što im je onemogućen rad preko Student servisa. Stoga je pokrenuo peticiju da bi i izvanredni studenti dobili to pravo.

Godina 7200 kuna

– U teoriji je zamišljeno da studenti koji se skroz žele posvetiti studiranju upišu redovni studij, a oni koji uz fakultet žele i raditi da se upišu izvanredno te da imaju manje obaveza. No danas to više nema smisla – kaže Leskovar i dodaje da većina izvanredni studij upiše jer se nije uspjela upisati redovno, a ne zato što je to željela. Također, kaže da nije istina da izvanredni studenti nemaju nikakvih obaveza.

– Predavanja imamo poslijepodne i predvečer i u teoriji bismo mogli raditi ujutro, ali tko još radi od osam do četiri? – pita se ovaj brucoš. Najveći je problem pak, ističe, to što danas nitko ne želi dati posao izvanrednom studentu. Redovni studenti koji uz fakultet stignu i raditi često, naime, imaju prednost pri zapošljavanju i pred ljudima na burzi koji su završili školovanje jer su za njih manji izdaci.

– Mi smo najmanje poželjni jer smo “skuplji“ i studiramo. A plaćamo studiranje pa je tako meni godina 7200 kuna – kaže njegov kolega Stjepan Rede, koji je među prvima potpisao peticiju. Ovaj medicinski tehničar ističe da i ne bi radio u struci, nego bi se zaposlio na nekom od poslova popularnim među studentima, u telekomunikacijama ili skladištu.

Nacionalna tema

Bez posla i uz troškove studiranja Marko i Stjepan ne vide perspektivu za sebe. Ostaje im da ih roditelji uzdržavaju ili da odustanu od fakulteta, što nikome nije u interesu. Stoga su se obratili Ministarstvu obrazovanja, ali ni nakon mjesec dana nisu dobili odgovor. Javili su se i Studentskom zboru u Zagrebu od kojeg je stigao tek šturi odgovor da je riječ o tematici nacionalne razine i da će upit proslijediti Hrvatskom studentskom zboru. Jedino im je ostalo vjerovati da će peticija uroditi plodom. Potpisalo ju je gotovo 2000 ljudi, a cilj je 5000.•

Ključne riječi

Komentara 6

JU
jurajuric116
10:55 19.02.2017.

treba izjednačiti rad prek student servisa sa normalno zaposlenim. realno studenti se em za nižu plaču, em zbog jeftinoće davanja igraju sa radnim mjestima na tržištu rada. zato i jesmo v takvom rasulu na tržištu rada. ako je rad, onda je rad i zna se kolko su porezi i davanja. ako več ostaje ovak onda se treba postaviti točno na kojim radnim mjestima i kolko maksimalno smiju raditi. a ne da firme imaju jednog zaposlenog i 10 studenti. udio ne bi smel biti veći od 5% unutar jedne firme.

DU
Deleted user
16:04 19.02.2017.

Boze sacuvaj, pa ko mu kriv sta nije upao, upravo je sam rekao razlog zasto mu bas ne bi trebalo to omoguciti. To kao da kazu neki studenti, "nisam dao sve ispite na faksu jer mi ne ide, ali svejedno zelim diplomu". Pa negdje mora biti granica. Kad dopuste njima, onda ce ovi sta nisu upali ni izvanredno se zalit da nisu oni krivi sta nisu upali.

Avatar Lovre42
Lovre42
10:08 19.02.2017.

Svaka čast.Ne znam što se čekalo sve vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije