Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini u Zagrebu

Svi pričaju o uniformama, a mi ih već imamo – i super su nam!

Uniforme
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.02.2017.
u 11:04

Pronašli smo, naime, jedinu školu u Zagrebu koja je već uvela uniforme, i to prije nekoliko mjeseci.

Da, ne, da, ne, ne, da... Tako otprilike izgleda rasprava o uvođenju uniformi u škole. Polovica je njih barem djelomično pristala, polovica ih je odbila, a dok traju polemike, sve to mirno prate učenici i nastavnici škole u Stupniku jer oni svaki dan u školu već dolaze u uniformama. Da, tako je – i učenici i nastavnici! Pronašli smo, naime, jedinu školu u Zagrebu koja je već uvela uniforme, i to prije nekoliko mjeseci.

Glavna profesorica likovnog

– Inicijativa je pokrenuta prošle godine u ovo vrijeme. Sve smo sami organizirali i potiho uveli uniforme, nismo htjeli raditi strku i medijsku pompu – objasnio je Pavo Šimović, ravnatelj OŠ Lučko, u čijoj područnoj školi u Stupniku učenici nose tirkizne polo majice na kojima je ispisan njezin naziv. Hlače i papuče i dalje ipak sami biraju.

– Na ideju smo došli nakon razgovora s učenicima, nastavnicima i roditeljima. Proveli smo anketu te je ispalo da je od ukupno 18 “malih” razreda, od prvog do četvrtog, u njih 16 većina roditelja suglasna – rekao je ravnatelj Šimović. U pet razreda u područnoj školi u Stupniku, dodao je, za uniforme je glasalo 100 posto roditelja, pa su ondje u studenome krenuli s pokusnim projektom. Odlučili su, naime, uniforme uvoditi malo-pomalo, i to samo u onim razredima gdje učenici i roditelji to žele. Tako se krenulo s onima koji su bili potpuno suglasni, a odlučeno je da će se uniforme u ostale razrede uvoditi postupno. Prvo mlađim učenicima, a potom i starijima, bude li sve u redu. A prve su reakcije odlične.

– Super nam je! Svi smo isti, a najbolje je što ne moram smišljati što ću obući svaki dan prije škole – rekla je devetogodišnja Ana Maljković, a s njom su se složili i prijatelji iz razreda.

– Stvara se veći osjećaj zajedništva. Kada su djeca dobila majice, svi su bili jako ponosni. I vole se pokazivati u njima. Jednom smo išli u kazalište i svi su samoinicijativno obukli majice da se hvale – kazala je učiteljica Zdenka Herceg. Ona, kao i sve ostale nastavnice, nosi istu majicu kao i učenici, samo ružičaste boje. A to što baš svi u školi nose uniforme učenicima se posebno sviđa.

Majice je dizajnirala radna skupina osnovana nakon što su roditeljsko vijeće i školski odbor prihvatili ideju. Činili su je ravnatelj, pedagog, psiholog, predstavnici roditelja i učenika te profesorica likovne kulture koja je pomogla u dizajniranju. I dječaci i djevojčice imaju identične majice i zato je odabrana neutralna boja, a kroj je jednostavan.

Uz savjete iz Osijeka

Majice su financirali roditelji pa su tako za one s dugim rukavima izdvojili 65 kuna po komadu, a one s kratkim rukavima stajale su 60. Većina je uzela po dvije iste majice, manji dio tri, a nekoliko se roditelja odlučilo i za četiri komada. Škola je provela natječaj na kojemu je odlučeno da će majice šivati Kuća mode Zagreb. Oni su uniforme šivali i za Osnovnu školu Antuna Mihanovića u Osijeku, koja ih je uvela prva u Hrvatskoj, još 2013. godine. Od nje je i škola u Stupniku dobila niz savjeta kada je kretala u projekt.

Roditelji su izravno proizvođaču uplatili novac, a učenici su u školi dobili vrećice sa svojim imenom u kojima su bile majice i račun.

– To im je bilo praktično jer sad ne moraju kupovati majice za školu, a za nekoliko smo ih socijalno ugroženih učenika diskretno osigurali besplatno – istaknuo je ravnatelj Pavo Šimović, koji je izrazio i zadovoljstvo što je sada u cijelom Zagrebu pokrenuta inicijativa za uniforme. Smatra da uniforme, za koje će Grad izdvojiti 10 milijuna kuna, ne rješavaju problem socijalnih nejednakosti, ali ipak poboljšavaju situaciju. •     

Ključne riječi

Komentara 3

BL
Blomberg
19:26 26.02.2017.

Meni je to super, bogatuni neka svoju djecu dizajniraju kad su kod kuce, a za skolu je ovo nazovimo radno odjelo i za deset je.Bar se ona siromasnija djeca ne osjecaju manje vrijedna.

SZ
slaven zadravec
08:28 26.02.2017.

Uniformiranje umjesto individualnosti.

LA
larala
14:43 26.02.2017.

ma je, uniforme su toliko super, želja svakog roditelja pa ih se zato silom gura, zato su ravnatelji roditeljsko ne pretvorili u da. inace, gospodo, ako niste znali, uniformama kršite ustavno pravo svakog tog mališana na individualnost, ili vas poo obicaju nije briga za zakon dok se sa strane broje glavice kupusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije