Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar inspekcije na ugostitelje

Štetu zbrajaju u stotinama tisuća kuna

16.11.2016., Zagreb - Pivnica Craft room na Opatovini zatvorena odlukom Sanitarne inspekcije. Osim obavijesti sanitarne inspekcije, na vratima je i obavijest vlasnika Craft rooma. Obavijest kaze kako je doslo zbog zatvaranja zbog konzumacije duhanskih pro
21.11.2016.
u 15:00

Zagrebački ugostitelji čije je lokale inspekcija na osam dana zatvorila zbog pušenja jučer su ponovno otvorili vrata.

Nakon što su prošlog tjedna doživjeli scene koje su bile poput onih iz američkih filmova o prohibiciji između dva rata, zagrebački ugostitelji čije je lokale inspekcija na osam dana zatvorila zbog pušenja jučer su ponovno otvorili vrata. O tome koliko im je tih tjedan dana zatvorenih vrata donijelo materijalnog gubitka, teško im je, kažu, uopće razmišljati.

– Riječ je stotinama tisuća kuna kod nekih ugostitelja. Nama će trebati barem tri mjeseca da se oporavimo – rekao je Mladen Marković, direktor Craft Rooma, jednog od rijetkih lokala koji je nakon zatvaranja pristao istupiti u javnost iako ih je, kako se doznaje, u centru Zagreba čak 20.

Gosti izbačeni iz lokala

Samo je zatvaranje prema prepričavanju svjedoka bilo neugodno. Sanitarna je inspekcija banula u lokale te je odmah zatvorila one u kojima se pušilo. Tako je restoran Sofra u Green Goldu moralo napustiti 300-tinjak gostiju usred večere. Vlasnica Mediha Crnalić, još u šoku zbog kazne, samo je kratko jučer poručila da joj je drago što se poštovao rok od osam dana te što restoran opet radi. – Ovdje se više neće konzumirati duhanski proizvodi, poštovat ćemo zakon – zaključila je Mediha Crnalić, a isto su poručili iz Craft Rooma, dodavši kako si malo koji lokal može priuštiti još jedno zatvaranje. Ako do toga dođe, jedino što mogu učiniti jest – staviti ključ u bravu.

Pritisak na ugostitelje?

– Istina je da smo kršili zakon, ali nitko ga nije striktno provodio. Bio je samo na papiru, što dokazuje i broj zatvorenih lokala u raciji – istaknuo je Mladen Marković te dodao kako je to slučaj i u drugim europskim zemljama u koje je zakon neprirodno uvezen iz SAD-a. Ugostiteljima se, kaže, gleda kroz prste jer se zna da su im upravo pušači najčešći gosti.

– U redu je to što su odlučili nakon sedam godina početi provoditi zakon, ali mogli su nam to dati do znanja. Iako je i ovakvo njihovo postupanje po zakonu, čudno je da se pri prvom prekršaju lokal odmah zatvara. Mogli su nam dati opomenu, pa čak i novčanu kaznu i shvatili bismo poruku – kazao je Marković te napomenuo kako je jedina pozitivna činjenica što ugostitelji uz zatvaranje nisu dobili i novčanu kaznu iako je i to bilo moguće, no to mnogi ne bi uspjeli prebroditi. Koordinacija ugostitelja Hrvatske smatra pak kako ni zatvaranja ni njihov termin nisu slučajni. Tvrde da je riječ o pritisku na ugostitelje jer su se pobunili zbog podizanja stope PDV-a na 25% u ugostiteljstvu. Poručuju kako neće odustati jer povećanje PDV-a znači da će Hrvatska uskoro biti prva u svijetu po nametima za ugostitelje.•

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
17:14 21.11.2016.

Hm, ovo bi se moglo nazvati konačno nekim normalnim funkcioniranjem pravne države, iako još u povojima. Kad odeš na kavu u bilo koji kafić u jesen ili zimi, vratiš se kao dimljeni losos i odmah moraš sve sa sebe baciti u veš-mašinu, jer ti odjeća toliko smrdi po nikotinu, da je to prestrašno. Adris grupa na cigaretama kojima se truje sve više maloljetnika, zarađuje milijune, a država plaća lijećenje pacijenata oboljelih od raka i posrednih pušača, koji nikada nisu zapalili cigaretu, ali ih u javnim prostorima truju neodgovorni ovisnici o nikotinu. U Americi, koja je totalno komercijalizirana, pušači su građani drugog reda, a ovdje kod nas, face koje dime i sebe i druge. Je i ja sam nekad pušio, ali sam s godinama shvatio što je to i prestao. Ova cendrala ugostiteljska iz Tkalče i iz Green Golda, samo su vječni kukatelji, koji nikada nisu plaćali porez kako treba i uvijek su se pokrili nekoliko puta prometom koji ne prijavljuju u cijelosti. Što znači formulacija: upali su inspektori i svima je bilo neugodno? Ako ljudi rade svoj posao po zakonu, samo bi prekršiteljima trebalo biti neugodno, a ne svima.

ZA
zambezi
16:17 21.11.2016.

Ako se oporaviš od štete od 100000 kn,za tri mjeseca,onda je mjesečna zarada više nego odlična. A očito je,kad se za osam dana koliko su bili zatvoreni,štete zbrajaju u stotinama tisuća kuna!

FT
feel_the_coruption
11:26 22.11.2016.

"Istina je da smo kršili zakon, ali nitko ga nije striktno provodio." - ovo je kao da kaže vozio sam mrtav pijan ali nije bilo policije na cesti pa je u redu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije