Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrabiensia

Slike i knjige starog Zagreba u novom, digitaliziranom ruhu

24.05.2016.
u 14:10

Iako je cijela zbirka zaštićena te se građa ne može posuditi, može se dobiti na uvid za rad u knjižnici.

Više od 13.500 knjiga, 2500 starih razglednica i fotografija, 2000 pisama i ostalog sitnog tiska, 300 portreta iz fotoateliera, 50 povelja građanskih društava i 30 grafičkih mapa. O Zagrebu, iz Zagreba, za Zagreb… Impresivne su to brojke kojima se može pohvaliti Zagrabiensia, zavičajna zbirka grada Zagreba, jedna od dvije posebno zaštićene zbirke u Knjižnicama grada Zagreba. Riječ je o iznimno vrijednom zagrebačkom blagu.

Osjetljiv materijal

S obzirom na to da se posebno stare i vrijedne knjige nalaze u zbirci Rara, sve ostale knjige vezane uz Zagreb pohranjene su u Zagrabiensiji. Obje su zbirke osnovane kada i knjižnica, 1907. godine, i to na inicijativu Družbe “Braća hrvatskog zmaja”.

– Radi se ne samo o knjižničnoj građi nego o sačuvanom dijelu zagrebačke povijesti i zato je zbirka neprocjenjiva – objašnjava voditeljica zbirke Dubravka Petek. Najstariji je kalendar Zagrebačke biskupije iz 1781. godine, no radi se zapravo o službenoj publikaciji, a ne o kalendaru kakav danas poznajemo. Iako je cijela zbirka zaštićena te se građa ne može posuditi, može se dobiti na uvid za rad u knjižnici.

– Može se naručiti točno određena jedinica ili građa vezana uz neku temu, a najčešće tu mogućnost koriste studenti, doktorandi, urbanisti, arhitekti, restauratori… – govori Dubravka Petek koja u knjižnici radi već 20 godina, a za Zagrabiensiju je zadužena posljednjih deset. Napominje i kako je građa iz zbirke iznimno osjetljiva, posebice fotografije kojima smeta svjetlost. Upravo kako bi se zbirka što bolje sačuvala, 2008. godine se počelo s njezinom digitalizacijom te je jedan dio već dostupan na web-stranici Digitalizirana zagrebačka baština.

Strogi kriteriji

Zbirka se i dalje nadopunjuje, a što sve ulazi u nju određeno je Zakonom o knjižnicama. U zbirku, primjerice, spadaju sva djela autora koji su vezani uz Zagreb čak i ako nisu rođeni u njemu. Voditeljica knjižnice svaki mjesec priprema manje izložbe koje se temelje na građi iz zbirke, a jednom godišnje organizira se i velika izložba za Dan grada Zagreba.•

Komentara 2

B7
b7
07:09 25.05.2016.

Izvrsno !

WU
wuggibiba
19:09 26.05.2016.

Napokon nesto vijedno i pametno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije