Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monografija o I. svjetskom ratu

Skupili 450 predmeta: razglednice s bojišta, sat iz 1914., Krležina kutijica...

izložba
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
08.01.2016.
u 18:02

Neki su predmeti, koji su prikazani na izložbi, Muzeju grada Zagreba i donirani. Monografija se može kupiti za 120 kuna

“Dedo ubrao na Karpatima u I. svjetskom ratu”, natpis koji stoji uz sprešani cvijet star više od stotinu godina.

Ili ručno rađena razglednica koju je pismoslikar iz Maksimira poslao svojoj supruzi s bojišta. Predmeti koji otkrivaju samo dio sudbina zagrebačkih vojnika za I. svjetskog rata našli su se u nedavno predstavljenoj monografiji koja prati izložbu “Odjeci s bojišnice”, koja je od prosinca prošle do ožujka ove godine bila postavljena u Muzeju grada Zagreba. Izložbu i monografiju ravnatelj MGZ-a Vinko Ivić i viši kustos Kristian Strukić pripremili su za manje od godinu dana. Za monografiju su okupili 15 povjesničara, povjesničara umjetnosti i drugih stručnjaka, koji svaki u svom području već godinama istražuju I. svjetski rat.

Žene “sestre bolničarke”

– Iako Zagreb nije bio na bojišnici, odjeci s bojišnice osjetili su se svuda, stoga smo u monografiji, kao i na izložbi, prikazali sve aspekte rata – gospodarske, društvene, vojne, lica rata, humanitarne akcije, gradske ulice, sve što je bilo u funkciji rata – kaže ravnatelj Ivić te dodaje da I. svjetski rat dosad nije mnogo istraživan. Iako je izložba imala nekoliko atraktivnih predmeta, posjetiteljima se svidjela upravo širina pokrivenog područja i skupljenog materijala vezanog uz to razdoblje, od predmeta iz svakodnevice poput kutijica za sapun, žileta, medalja, razglednica, fotografija, preko oružja i vojne kuhinje pa do umjetničkih predmeta, a u vlasništvu Muzeja nakon izložbe ostale su pojedine memorabilije koje su Zagrepčani donijeli kao ostavštinu njihovih baka, djedova ili pradjedova, poput ratnog dnevnika, ručno izrađenih razglednica ili puške – ističe Strukić.

Foto: Muzej grada Zagreba

U publikaciji se mogu naći i osobne priče poput one poznatog austrougarskog biciklista Franje Gregla, koji je u I. svjetskom ratu i poginuo kao avijatičar. Ili ratni put Miroslava Krleže, koji je 1915. mobiliziran i raspoređen u 25. domobransku pješačku pukovniju. Može se vidjeti i koliko su zapuštena djeca kojima su očevi na bojišnici bila problem, kako su se zvona skidala radi potražnje za metalom, no i kako su ranjenici u tramvajima prevoženi u bolnice i zgrade prenamijenjene u tu svrhu, kakve su uloge žene preuzimale u ratu…

– Na dan objave rata, 28. srpnja 1914., pozvane su žene Zagreba da se organiziraju kao “sestre bolničarke”. Na poziv se javilo nekoliko stotina žena iz svih slojeva društva. Dolaskom prvih ranjenika u Zagreb zabilježena je povećana pojava raznih zaraznih bolesti. No, zahvaljujući pravodobnoj reakciji, nije došlo do izbijanja epidemija u gradu tijekom rata, osim španjolske gripe koja je zadnje godine rata obuhvatila gotovo cijeli svijet – dodaje Strukić.

To nije Gavrilo Princip!

Za vrijeme pregledavanja arhivskih materijala otkrili su i neke nove činjenice.

– Došli smo do informacije da na najpoznatijoj fotografiji koja prikazuje privođenje Gavrila Principa zapravo nije on. Objasnio je to sam Ferdinand Ber, jedan od brojnih službenika monarhije na radu u Bosni. Jednom bečkom listu 1920-ih ispričao je kako je fotografija nastala – kaže Ivić. Ber se, naime, usprotivio brutalnosti policije i svjetine prema Principu, pa je i sam priveden. Sve prikupljene predmete s izložbe, njih oko 450, fotografirali su i detaljno opisali u ovoj knjizi. Izložbu je u nekoliko mjeseci razgledalo gotovo 20.000 ljudi, a monografija se može kupiti u Muzeju grada Zagreba za 120 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije