Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada Hrvatskih studija

Prosvjednici s bubnjevima i loncima upali na predavanja

20.03.2017., Zagreb - Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, dio studenata odlucio je krenuti u blokadu nastave. Oko 350 okupljenih studenata tu je odluku donijelo jutros na Studentskom saboru. U kampusu je i pol
21.03.2017.
u 12:17

Tristotinjak studenata, nakon održavanja Studentskog sabora u organizaciji inicijative “Studenti govore“, odlučilo je započeti blokadu fakulteta zbog ukidanja studija filozofije.

Uprava odlazi!, Nema nastave!, Uprava odlazi!, Nema nastave!... Povici su se orili jučer Hrvatskim studijima, a pratila ih je zaglušujuća buka bubnjeva, udaranja lonaca, zviždaljki... Tristotinjak studenata, nakon održavanja Studentskog sabora u organizaciji inicijative “Studenti govore“, odlučilo je započeti blokadu fakulteta zbog ukidanja studija filozofije.

– A ne, ne... Mi čak ne možemo reći da blokiramo svoj fakultet jer mi nemamo fakultet, mi smo odjel, nemojte to zaboraviti – rekla je studentica kroatologije i filozofije Martina Vukić aludirajući na spornu odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu iz siječnja kojom su Hrvatski studiji transformirani u odjel.

Skandal za skandalom

Problemi su se od onda gomilali, da bi kulminirali prošlog tjedna viješću da je Rektorski kolegij donio prijedlog upisnih kvota za preddiplomske studija u idućoj akademskoj godini. Prema njemu je nije predviđeno nijedno mjesto za dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima. Dogodilo se to unatoč tome što je Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija predvidjelo 15 upisnih mjesta, što znači da se Rektorski kolegij prvi put odlučio umiješati u odluku jedne sastavnice o upisnim kvotama. Iako to ne bi trebalo imati nikakva utjecaja na sadašnje studente koji će bez problema moći završiti studij, oni su se ipak pobunili.

– To je skandalozno. Kažu da se to nas ne tiče, a što će nam diploma studijskog programa koji više ne postoji? Što će biti s nama? Što će biti s profesorima? – rekla je studentica Martina Vukić te dodala da studenti traže argumentirano objašnjenje zbog čega se na Hrvatskim studijima događa “katastrofa za katastrofom“. Sve dok ga ne dobiju, trajat će blokada. Studenti su, naime, odlučili sabotirati nastavu pa su tako ulazili u jednu po jednu dvoranu. Bučili su i inzistirali na prekidu predavanja. Neki su profesori samo izjurili iz dvorane uz negodovanje, dok su drugi ostali sjediti za katedrom unatoč tome što nisu mogli predavati. Iako četiri odjela Hrvatskih studija podržavaju nastojanja filozofa da se bore za svoj odjel, ostali ipak ne gledaju blagonaklono na prosvjed i blokadu. Isto je i sa studentima. Neki studenti, naime, koji su u to vrijeme bili na predavanju samo su bez riječi napustili fakultet, dok su se drugi izravno suprotstavili svojim pobunjenim kolegama.

– To što radite je čisto nasilje, ako vi želite divljati, radite to izvan fakulteta, a pustite nas koji u miru želimo slušati nastavu da studiramo – rekao je ljutito jedan od studenta koji se ne slaže s blokadom. Zamalo je došlo i do fizičkog sukoba između njega i jednog od studenta u prosvjedu pa je intervenirala i policija koja je cijelo vrijeme nadgledala prosvjed.

Rektor “ništa ne zna“

– Nisu mi jasni kolege koji nas ne podržavaju, da se radi o njihovoj budućnosti, ne bi bili tako pasivni – komentirali su razočarani studenti među kojima je bila i Vanessa Kovač, studentica komunikologije. Došla je dati podršku kolegama jer smatra da “iživljavanje” ovdje neće ovdje sati.

– Krenuli su s filozofijom, ali mislim da isto čeka i ostale. Rektor Boras radi izravno protiv našeg interesa i to se vidi – zaključila je Vanessa Kovač. Damir Boras, koji je prošli tjedan rekao da ne zna ništa o ukidanju filozofije na Hrvatskim studijima, sad je samo kratko kazao da je tek došao s puta i da može komentirati samo načelno, ali da nema nikakva razloga da se studenti brinu o budućnosti Hrvatskih studija.•

Komentara 3

LI
liskovaca
15:12 21.03.2017.

datje imena tih proletera! Garant srbi!

BL
Blomberg
15:59 21.03.2017.

Ne dozvoljavaju si ti "doktori" " menageri" i.t.d. malo previse ?

FR
fredyooo
23:12 21.03.2017.

ako država želi ukinuti studij nek ukine ali to mora nazvati drukčije odnosno ne želimo više financirati studij koji proizvodi revolucionare i neradnike, daklem nećemo vam platiti školovanje i točka, platite sami i studirajte sušenje veša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije