Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašena fašnička republika

Princ: Nalažem svima da se od stresa opuste i kočnice sada otpuste

18.02.2017., Velika Gorica - U parku dr. Franje Tudjmana povodom 108. turopoljskog fasnika odrzana je fasnicka utrka ciji pobjednik preuzima kljuceve Grada. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
21.02.2017.
u 10:20

Sve do pokladnog utorka 28. veljače zabava, pjesma, ples i veselje u Samoboru biti zakon, jer tamo se već dobro zna da “bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik”.

“Proglašavamo Slobodnu Fašničku Republiku” uzviknuli su Princ Fašnik, princeza Sraka, Fiškal i Sudec nakon što su preuzeli ključeve grada Samobora te zaradili pljesak. Ta već slavna rečenica prošlog se vikenda zaorila glavnim samoborskim trgom točno 191. put, pa će tako sve do pokladnog utorka 28. veljače zabava, pjesma, ples i veselje u Samoboru biti zakon, jer tamo se već dobro zna da “bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik”.

To je tradicija

– Sad kada je naš šerif abdicirao, nalažemo svima da se od stresa opuste i kočnice otpuste – poručili su Princ, Sraka, Sudec i Fiškal, simboli fašnika koji je ove godine u znaku Divljeg zapada. Stoga se u Samoboru moglo vidjeti najviše kauboja, pokeraša, revolveraša te igraćih karata koje su na jedan dan oživjele. Ipak, bilo je tu i klaunova, raznih životinja, Pokemona... Posebno su se istaknule grupne maske koje su sudjelovale u povorci, poput Udruge “Stara Brv” iz Gornje Voće koja je održala sprovod svog narodnog heroja te Kluba nor(d)ijskog hodanja iz Varaždina. Bilo je tu i kreativnih pojedinačnih maski, pa je tako dvogodišnja Mia Kunkić postala sova.

– Iz Dugog Sela smo i svake godine dolazimo u Samobor na fašnik, pa to je tradicija svih iz ovoga kraja – rekla je njezina majka Matea Kunkić koja je zaključila kako je fašnik iz godine u godinu sve bolji. A osim kreativnih maski, on nikako ne može proći bez – krafni. Prodavale su se na svakom koraku, po cijeni od 2 do 8 kuna, a moglo se čuti kako “ni krafne nisu što su nekad bile“.

– Prije su se tražile domaće, a danas najviše idu ove šarene, što više okusa, to bolje – poručila je prodavačica Marina.

Ukrali ključeve

Iako se Samoborski fašnik može pohvaliti jednom od najdužih karnevalskih tradicija u Hrvatskoj, u stopu ga prati Turopoljski. Velika Gorica u subotu je doslovno utrčala u fašnik svojom velikom utrkom maski kojom je službeno započeo 108. Turopoljski fašnik. Tamo je Princ Fašnik, kojeg je utjelovio Filip Juričić, sa svojim pomoćnicima Pajcekom, Lukom i Žirom na prijevaru gradonačelniku oteo ključeve grada, proglasio još jednu Fašničku Republiku te uveo Velikogoričane i njihove goste u najluđe razdoblje u godini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije