Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Choco&Coffee Fest

Potoci kave i čokolade pod šatorom

11.02.2016., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica svoja vrata posjetiteljima otvorio je sator u kojem se predstavlja 5. Festival kave i cokolade ? Zagreb Coffee  Chocofest. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
12.02.2016.
u 19:53

Na Trgu bana Jelačića do nedjelje traje 5. Coffee&Choco Fest, s velikom ponudom ponajboljih slastica i napitaka koji bi svakome dali snagu i podigli raspoloženje

U nekim se medijima da pročitati kako će čokolada za 20-ak godina biti skupa kao i kavijar. Čini se da će to Zagrepčane posebno pogoditi. Barem sudeći po posjećenosti 5. Coffee&Choco festivala. Ta priredba u šatoru na Trgu bana Jelačića privukla je rijeku stanovnika metropole.

S razlogom, ondje ste mogli kušati neke od najfinijih čokolada i najboljih kava i napitaka baziranih na njoj. A ponešto i naučiti. Po riječima Josipa Ižakovića, barista školovanog na francuskoj akademiji za bariste, kojeg smo zatekli na štandu Cafés Richarda, kavu je odlično piti u umjerenim količinama.

– Razbuđuje nas i daje nam energiju. Turska je kava u nas još najzastupljenija, no počeli smo i prepoznavati kvalitetnu kavu. Probija se espresso načinjen od arabice – kaže Ižaković. Najveća je pogreška, nastavlja, pregrijavanje vode ili kave na aparatu, čime se spaljuju eterična ulja.

Pogrešno je misliti da je kofein, inače bez okusa i mirisa, odgovoran za jačinu kave. Od Deana Kovačevića, barista na Barcaffeovu štandu, doznajemo da kava s mlijekom zapravo nije u tradiciji, a dugo sjedenje uz kavu, svojstveno našim krajevima, turski je običaj. Na štandu slastičarnice “Vincek” od Ivana Turka doznajemo da će kavi s mlijekom najbolje pristajati mliječna čokolada, a čajna žličica tamne čokolade espressu će dati poseban okus. Puno se ljudi okupljalo i oko delicija Medine kućice gdje nam je Mario Novotar kazao da će gorčinu u kavi najbolje razbiti mliječna čokolada. Čokoladu je, kaže, dobro kombinirati i s vinom i žestokim pićima. Zadnji dan festivala, u nedjelju, Mlinar organizira prodaju 15-metarske torte u humanitarne svrhe.

Komentara 2

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:02 13.02.2016.

Uvjek kad se postavi sator na Jelacic svi cendraju i kritiziraju. Ak vam ne pase kaj taj sator ne bojkotirate...al, ne...bas ti kaj navise ruziju protiv tog rugla na Jelacicu beziju prvi u njega na pijacu i klopu...koda bu ju od drugog dana dosle sedam gladnih godina...

CH
chemica
01:14 13.02.2016.

Kila čokolade 300-400 kuna. Mala čokoladica koja u trgovačkom centru košta 5 kuna, ovdje je bar 20. "Popularne" cijene, nema što. Generalni sponzor, vaš Milan Bandić, zlosretni remetinečki uznik. Ajde, bar je kava besplatna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije