Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Pčelarima zabranili uklanjanje osa i stršljena, pa odustali od svega

pčele
Davor Puklavec/PIXSELL
20.09.2016.
u 15:00

Insekticid ili najam tvrtke za dezinsekciju, zaključili su iz Grada, nije preveliki trošak za one koji životni prostor ne žele dijeliti s tim letećim kukcima

Pet sati ujutro, mrkli mrak. Iz sna prene me telefonski poziv. S druge strane ženski glas uzbuđeno objašnjava kako u stanu ima najezdu osa, a ne može ih rastjerati jer je alergična. Na žalost, govorim gospođi, ne mogu pomoći, kupite si insekticid. Prvo je zastala jer je vjerojatno pomislila da me nije dobro čula, pa ponovila da ima ose. A ja opet, kupite si insekticid – kaže nam Davor Rogulja, predsjednik udruge pčelara Pčelinjak. Volonteri Gradske pčelarske službe u posljednje vrijeme najčešće tako odgovaraju uspaničenim građanima koji zovu zbog najezde insekata. A upravo je on, sa svojim kolegama, već deset godina zadužen za rješavanje rojeva pčela, osa i stršljena na javnim mjestima, ali i u stanovima Zagrepčana ili njihovim uredima, vrtićima, školama.

Sve do ove godine kad je Grad odlučio da se stanovnici Zagreba osa i stršljena mogu riješiti sami. Insekticid ili najam tvrtke za dezinsekciju, zaključili su iz Grada, nije preveliki trošak za one koji životni prostor ne žele dijeliti s tim letećim kukcima. A pčelarskoj službi, koja je tijekom desetljeće rada bila dostupna na broj 112 i već postala svojevrsna institucija, kako sami kažu, nije preostalo ništa drugo no jednostavno prestati s radom. – Zvala nas je tajnica jedne osnovne škole da su pčele zaposjele strop učionice. Uputili smo se na teren, ali na samom mjestu shvatili smo da je riječ o osama koje mi, gradskom odlukom, ne smijemo dirati. Koja je onda naša svrha – pitaju se volonteri Gradske pčelarske službe koji su u početku svog djelovanja, kako kažu, dobivali simbolične naknade od Grada koje su im bile dobrodošle za troškove prijevoza, a koje su se u posljednje vrijeme pretvorile u mizerne svote te ih nisu ni željeli uzeti.

– Zagrebu trebaju stupići, katadiopteri, fontane, samo im ne trebamo mi – ogorčeni su pčelari, koji su, budući da Zagrepčane ne smiju spasiti od osa i stršljena, odlučili da raditi neće više ni s pčelama. Opsjedne li uskoro opet neki roj Cvjetni trg, kao što je to bilo ovog ljeta, čini se da će gradski čelnici na nj morati doći sami, dobro “naoružani” insekticidima.

Komentara 3

TH
than
22:51 24.09.2016.

Strsljene poslati Bandicu pa nek se on bori sa njima. Ose su problematicne za one koji su alergicni, ali napad nekoliko obada moze biti fatalan za zivot i zdravog covjeka koji nije alergican. Nazalost, ocito je otislo predaleko pa ii na pcele doslo, sto je steta, jer one prave med.

Avatar Dr Evil
Dr Evil
11:34 23.09.2016.

Veliki vođa vam ne napravio fontane ... pa tko ima problema sa insektima trk u fontanu

TA
Tane
09:07 26.09.2016.

Normalno je da Bandic nezna za ose ,jer na kamenu njih nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije