Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klub muškaraca

Partnerice su nas zlostavljale, prijete preko djece i brane nam da ih viđamo

Klub muškaraca
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.02.2017.
u 13:56

Muškarci koji su žrtve obiteljskog nasilja podršku i savjet mogu potražiti u Klubu muškaraca. Ima više od 200 članova, a primio je više od 5000 poziva za pomo

Podaci govore da je u Hrvatskoj čak 30 posto razvoda brakova s barem jedim malodobnim djetetom visokokonfliktno. To znači da se svake godine za još čak 1500 djece uskrati viđanje jednog od roditelja.

– To su, na žalost, najčešće muškarci. Naš je sustav još uvijek takav da se dijete nakon razvoda ne dodjeljuje roditelju koji je kompetentniji, nego majci – rekao je Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo koja broji 200 članova. Osnovao ju je prije osam godina jer je, kaže, na vlastitoj koži osjetio kako je to kada se moraš boriti da vidiš svoje dijete. Odlučio je stoga osnovati Udrugu koja će educirati i pružati podršku roditeljima kojima je to potrebno.

Problem alimentacija

Prema Državnom zavodu za statistiku, dijete u samo 9 posto slučajeva nakon razvoda živi s ocem. Ono što u Udruzi ističu kao najveći problem jest to da u samo tri posto slučajeva postoji dogovor oko zajedničkog skrbništva.

– To je zapravo ono čemu se treba težiti. Ne da dijete ide jednom ili drugom roditelju, nego da oba roditelja odgajaju dijete i nakon razvoda. U Švedskoj je to tako nakon čak 46 posto razvoda – kazao je Oliver Čanić te istaknuo da je svjestan da je mišljenje javnosti kako su uglavnom očevi ti koji ne plaćaju alimentaciju i ne žele viđati dijete i iako ima puno takvih primjera, ističe kako to ne znači da su svi isti. Smatra da je nepravedno sve očeve zbog toga diskriminirati. Dodaje i kako isključivanje očeva iz odgoja stvara društvo u kojem su i majke u težem položaju. Dokazano je, naime, da ima više radno aktivnih žena ako je veća uloga očeva u odgoju.

Ono što posebno zabrinjava jest to da se u zadnje vrijeme u Udrugu javlja sve više muškaraca koji su od trpjeli fizičko, psihičko ili ekonomsko nasilje. Upravo kako bi i njima pružili savjetodavnu i psihosocijalnu podršku, Udruga za ravnopravno roditeljstvo odlučila je podržati projekt “Klub muškaraca” koji provodi Udruga za kreativni socijalni rad.

– Do sada smo primili više od 5000 poziva očeva kojima su partnerice čak prijetile da će nauditi djetetu. Ako netko manipulira na taj način, to je zapravo oblik zlostavljanja – istaknuo je Čanić te dodao da je najveći problem što institucije ne rade svoj posao. U Klub se tako javio jedan otac koji je podnio već 90 policijskih prijava jer mu bivša supruga brani vidjeti dijete iako on prema pravomoćnoj sudskoj presudi ima pravo na to. Također, u drugom slučaju jedan otac već dvije i pol godine nije vidio svoje dijete jer se čeka završetak sudskog procesa.

Podijelit će iskustva

– Nama se nekad čini da su sve te presude zapravo informativne jer ne postoje nikakve sankcije za one koje ih se ne drže – zaključio je Čanić te istaknuo da ima i primjera očeva kod kojih djeca žive, ali se ne mogu izboriti za alimentaciju. Svi će oni svoje iskustva s javnosti podijeliti danas u 10 sati u prostoru Udruge za kreativni socijalni rad u Lopatinečkoj 17 gdje će se predstaviti rezultati rada Kluba muškaraca. •     

Komentara 4

AS
askica
12:44 21.02.2017.

Trenutno sam u postupku rastave i želim to mirno i sporazumno riješiti. Djeca su veća i njima i bivšem mužu sam rekla da nikad neću im braniti da viđaju se koliko god žele. Neka se s njima dogovara kad moguu i kad se žele vidjeti neovisno o sudskoj presudi i što će u njoj pisati. Ako žele svaki dan vidjeti svog oca imaju na to pravo. Mi ćemo nastaviti svatko sa svojim životom, a našoj djeci smo zauvijek roditelji.

Avatar fijolica
fijolica
15:04 20.02.2017.

Majka doista ima posebno mjesto u djetetovom svijetu, budući da ga je ona nosila pod srcem i poslije hranila svojim mlijekom. Međutim, to ne znači da nema žena koje toliko zlostavljaju svoju djecu da je stvarno opravdano da se djeca ne dodijele njoj već ocu. Osobno mislim da je dobro raditi na preventivi, prvenstveno preventivi rastava brakova, time da se djeca odgajaju tako da mogu, kad dođe vrijeme, što zrelije preuzeti odgovornosti koje brak donosi (očito nešto ne valja u današnjem poimanju "slobodnih veza"), s naglaskom da u razvodima najviše, ni kriva ni dužna, najviše trpe upravo - djeca (čak i ako roditelji/bivši supružnici odlično surađuju - jer dijete se uvijek osjeća krivim za sve što se događa između roditelja!). Umjesto toga, oni najglasniji se zalažu za to da se djecu pouči samo nekim tehnikalijama kad su u pitanju seksualni odnosi. Također je potreban odgoj za to da se u svađama odraslih zna dijete izuzeti iz bilo koje svađe i gledati istinsko dobro tog djeteta, bilo u smislu da mu se bez pogovora dopusti da se viđa s drugim roditeljem, ili da se plaća za dijete alimentacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije