Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugoočekivana prinova

Ovo je alpaka, prva ovogodišnja beba u ZOO-u. Dajmo joj ime!

alpaka ZOO
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
08.02.2016.
u 17:10

Natječaj traje do 15. 2., pobjedniku nagrade Zoološkog i Večernjaka. Roditelji Annika i Jasper u Zagreb su stigli 2014. iz njemačkog Augsburga. Sad imaju 11 godina i već su dugo zaljubljeni par

Gužva, vika i dozivanje. Ispred njezine nastambe stoje djeca koja svojim roditeljima žustro objašnjavaju kako je u blizini beba, dok ih mame i tate spremno podižu u naručje ne bi li što bolje vidjeli malo smeđe klupko. A ono, nezainteresirano i mirno, leži u sijenu između svojih roditelja i spava.

Najljepša na svijetu

Jednomjesečna alpaka, koja još nema ime, prva je beba u Zoološkom vrtu grada Zagreba ove godine, a svoj status zvijezde i te kako dobro koristi. Većinu vremena provodi sa svojim roditeljima na toplom, a tek ponekad prošeće “dvorištem”, izazivajući oduševljenje posjetitelja koji se, čak i kad se već odmaknu, brzo vraćaju kako bi vidjeli najmlađu stanovnicu ZOO-a.

– Najljepša je na svijetu! Kako ima male uši! Jao, što je čupava! – samo su neki od komentara koji su se jučer mogli slušati pored nastambe bebe alpake.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Mala djevojčica, kako joj tepaju u ZOO-u, iako živi i s kapibarama te marama, u svemu što radi drži se svojih roditelja, pa tako već polako isprobava “krutu hranu”. Kad mama Annika i tata Jasper krenu na ručak, ide i beba te u usta uzima vlat po vlat sijena, a njezino simpatično žvakanje ponovno izaziva nježnosti među posjetiteljima.

– Još se hrani majčinim mlijekom, ali voli lagano isprobavati što to jedu njezini roditelji – objašnjava Tomislav Krizmanić iz ZOO-a te dodaje kako su roditelji male alpake zaljubljeni par već godinama.

Glasati možete u nastavku. Požurite! Beba alpaka čeka svoje ime.

Posted by Radost Dječji Književni List on 8. veljača 2016

Annika i Jasper u Zagreb su došli 2014. iz njemačkog Augsburga, a ponosni novopečeni otac glavna je zvijezda ZOO-a zimi, kada s timariteljem hoda vrtom te se druži i fotografira s posjetiteljima.

– Mama i tata imaju sad 11 godina, a ovo im je druga prinova kod nas – ističe Krizmanić te objašnjava kako su u ZOO-u jedva čekali dolazak bebe, s obzirom na to da graviditet kod alpaka traje dulje od godinu dana. A čini se da su jedva čekali i posjetitelji vrta, koji će, osim što će smeđu ženku moći otići pogledati, za nju moći i predložiti ime. Naime, dječji književni list Radost te Zoološki vrt u Zagrebu pozivaju sve zainteresirane da se uključe u nagradni natječaj i daju ime novopridošlici vrta.

Detalje o tome kako nadjenuti ime mladunčetu možete pronaći na internetskoj i Facebook-stranici lista Radost. Od imena koja se mogu predlagati do 15. veljače najbolje će se odabrati četiri dana kasnije, 19. veljače, a pobjednik natječaja dobit će prigodan dar ZOO vrta i Večernjeg lista, uz poseban obiteljski posjet ZOO-u u subotu.

Fina vuna, iz porodice deva

Alpake su životinje iz porodice deva koje su zbog fine vune odavno udomaćene u Južnoj Americi. Dlaka im može narasti i do pola metra, a ne svidi li im se netko tko im stoji u blizini, neće oklijevati to pokazati – pljuvanjem.

Komentara 28

DA
DaliborDaliborovic
00:08 09.02.2016.

Dobar članak, neka se zove Ljubica

TL
TL
10:20 09.02.2016.

Alpina

MY
myrtwydd
20:04 11.02.2016.

Neka se zove Alma bas joj pase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije