Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski program za branitelje

Otvorili smo svoje tvrtke pa s burze otišli u vlastite frizeraje i radionice

20.01.2017., Zagreb - Zoran Horvat,  branitelj koji se samozaposlio te otvorio tvrtku za  izradu dizajnerskog namjestaja.      Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
23.01.2017.
u 14:57

Završen je projekt „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća hrvatskih branitelja“, a čiji su polaznici prošlog tjedna dobili svoje diplome

Kada je trebalo braniti domovinu, nisu dvojili ni trenutka. Pa je za njih, kada su se našli na burzi, pokrenut projekt i to ne samo da bi se zaposlili nego i da bi pokrenuli vlastiti posao te iskoristili svoje potencijale.

– Branitelji Hrvatskoj mogu i žele dati još puno i treba im dati priliku jer i ljudi u 40-ima i 50-ima imaju još puno ideja za pokretanje posla – rekla je Vesna Helfrih, pročelnica Ureda za branitelje koji je u suradnji s Uredom za gospodarstvo pokrenuo projekt „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća hrvatskih branitelja“, a čiji su polaznici prošlog tjedna dobili svoje diplome.

U jednoj je varijanti Grad angažirao branitelje u javnim radovima, a onda im platio prekvalifikaciju. U drugoj je pak organizirana edukacija o poduzetništvu, na kraju koje su polaznici mogli aplicirati za bespovratnih 25.000 kuna.

Iznimno motivirani

Prema riječima voditelja, svi su bili iznimno motivirani i puni pitanja. A koliko je projekt uspješan, potvrđuje osvajanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva, ali još više i zadovoljna lica branitelja koji su pokrenuli posao. Među njima su i Nina Mikša te Željko Rudić, iza čijih je tvrtki već prva godina uspješnog rada.

– Dugo sam željela otvoriti frizerski salon. Nakon godine dana na burzi, počela sam se raspitivati te saznala za ovaj projekt. Danas imam svoj posao, a već sam zaposlila jednu osobu te uzela drugu na stručno osposobljavanje – kazala je Nina Mikša, koja je u ratu bila pripadnica 66. bojne vojne policije. Ova 49-godišnja Zagrepčanka ističe kako su joj poticaji jako pomogli, a s njom se slaže i Željko Rudić koji ima tvrtku „Jumbo Juice“ i bavi se postavljanjem i prodajom aparata za cijeđenje naranči.

– Na burzi sam bio od 2004. godine. Kada prijeđete četrdesetu, nemate posla i branitelj ste, šanse su vam jako male – istaknuo je ovaj Zagrepčanin, koji je 1991. godine bio na ratištu u Lici. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, uspio je ostvariti dugogodišnji san, ali napominje i kako iza pokretanja tvrtke stoji jako puno želje i truda. Tako je on tijekom prve godine radio i po 16 sati dnevno. Nada se da će ove godine zaposliti i prvog radnika, a dodaje i da je važno da vlasnici tvrtki dobiju podršku i nakon pokretanja posla kako bi ih što više opstalo.

Prijavilo se više od stotinu

Projekt je ponovno proveden i prošle godine, na njega se prijavilo više od 100 nezaposlenih branitelja, a rezultirao je s tri nove tvrtke i još njih nekoliko u procesu otvaranja. Tako je Miroslav Obradović otvorio veleprodajnu tvrtku Lagernet za dijelove i pribore za motorna vozila. Hrvoje Kunović se bavi web i grafičkim dizajnom, a Marijan Čengić i Snježana Štula Fajfar su pokrenuli posao koji se bavi termosolarnim sustavima i obnovljivim izvorima energije. Uskoro u posao planira krenuti i Zoran Horvat, u čijoj se radionici dizajnerski namještaj radi već punom parom.

– Od lipnja do prosinca išao sam na edukaciju u sklopu projekta. Naučili smo voditi financije, osnove knjigovodstva, temelje marketinga... – rekao je Zoran Horvat, koji je odlučio svoj dugogodišnji hobi izrade namještaja pretvoriti u posao. Sada je, kaže, za to izrazito motiviran, a činjenica da zna da ima nečiju podršku najvrednije je što je dobio.•

Komentara 1

DR
drwlad
14:38 27.01.2017.

dajte pare da nešto počnem da radim. nisan ja se brojio devedeseeprve za kikiriki!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije