Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugao selske i baštijanove

Od istog kućnog broja do naselja koje obogaćuju mlade obitelji

27.05.2016., Zagreb - Terase kafica kod parka Kate Sojic.  DKS_56138277  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
30.05.2016.
u 15:17

Na Trešnjevci-sjever nekad “samo” Selska 90 s dodacima slova, danas kvart u kojem se i dalje gradi, a stanovi, od 1500 do 2500 eura po kvadratu, vrlo su traženi

Terase kafića pune, gosti uživaju u subotnjem razgovoru na suncu, konobari se žure donijeti piće, šetnicom hodaju mladi roditelji gurajući kolica, školarci na rolama zaputili su se po sladoled... Gotovo opis zagrebačke špice, no mjesto radnje je – Trešnjevka - sjever.

Točnije, novoizgrađeno naselje na uglu Selske i Baštijanove koje se u posljednje vrijeme pretvorilo u pravi mali centar za sebe.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

– Živimo u kvartu godinu dana i oduševio nas je. I prije smo živjeli na Trešnjevci pa smo se, kada je došlo vrijeme za preseljenje, odlučili za ovo novoizgrađeno naselje i nismo pogriješili – govori 29-godišnja pravnica Petra Nakić dok se šeće kvartom s jednogodišnjom kćeri Laurom.

Sad kad bude i park...

Upravo su mlade obitelji s djecom najčešći stanovnici kvarta, a odgovor na pitanje koliko dugo već u njemu žive uglavnom glasi – godinu do dvije. Naime, prva je zgrada na sada već popularnoj lokaciji sagrađena prije manje od deset godina, tada su počele nicati jedna za drugom, a većina ih je tek izgrađena.

“Eno, dućan vam je tu malo niše niz ulicu”, “restoran i kafić su iza ugla, a i jedan novi se baš otvorio”, “imate sve tu, vrtić i škola su odmah preko ceste”

stanari "stare" Selske 90

– Radimo punom parom – tek kratko dobacuju radnici na gradilištu dok nose materijal za nove zgrade. Da, i dalje se gradi, a potražnja je velika iako se cijena kvadrata stambenog prostora kreće od 1500 pa sve do 2500 eura. A kako i ne bi, dodaju stanari, kad im je sve nadohvat ruke.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

“Eno, dućan vam je tu malo niše niz ulicu”, “restoran i kafić su iza ugla, a i jedan novi se baš otvorio”, “imate sve tu, vrtić i škola su odmah preko ceste”, objašnjavaju nam stanari, među kojima je mladi tata Mario.

– Jedino nam je u kvartu nedostajao park, ali sad se i on gradi tako da više nemamo zamjerki – napominje ovaj 28-godišnji otac trogodišnje Lare. Ona je samo jedna od brojnih mališana koji očekuju skori završetak uređenja parka Kate Šoljić. Do ove godine ta pusta livada nije bila ni ograđena, a s obzirom na to da se nalazi tik uz Selsku cestu, nije bila ni dovoljno sigurna za djecu. Roditelji su stoga pokrenuli inicijativu “Za kvalitetniji život na Trešnjevci”, potpisali peticiju i uspjeli potaknuti gradnju parka vrijednog tri milijuna i 300 tisuća kuna.

Ulice književnica

– To je svakako park kakav naš kvart zaslužuje s obzirom na to da imamo puno mladih obitelji s djecom – rekao je još na otvaranju radova u parku predsjednik Gradske četvrti Trešnjevka - sjever Ivan Butorac, istaknuvši kako će se naselje vjerojatno još i širiti.

– Kako kvart izgleda danas ne može se usporediti s onim otprije nekoliko godina, svaki dan se nešto novo otvori, a može se primijetiti i da je sve više i više ljudi – zaključuju, pak, konobari iz prvog otvorenog kafića u kvartu, u najstarijoj zgradi. Kada je lokal otvoren, prisjećaju se, nalazio se još na adresi Selska cesta 90.

Naime, u početku kvart nije imao ni vlastite ulice, nego su sve zgrade bile na istom broju Selske ceste, ali uz drukčije slovo da ne bi dolazilo do zabune. Ipak, situacija se promijenila prošle godine kada je stanare oduševio još jedan novitet – ulice su nazvane po poznatim književnicama, pa tako danas nose ime po Dragojli Jarnević, Dori Pfanovoj, Sunčani Škrinjarić i Višnji Stahuljak Chytil...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije