Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje za 80 zgrada

Njezina su djela neboderi iz “8. kata” i zgrada na Martinovki

09.09.2010., Zagreb - Panorama grada Zagreba. Neboderi u naselju Srednjaci u ulici Brace Domany Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
04.02.2016.
u 09:30

Rođena Omišanka podrijetlom iz Kučića svoju je karijeru počela na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

U petak je u 83. godini nakon duge i teške bolesti u Zagrebu preminula ugledna arhitektica Stanka Kovačić in der Mühlen.

Rođena Omišanka podrijetlom iz Kučića svoju je karijeru počela na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a najveći je dio radnog vijeka provela u nekadašnjem graditeljskom divu Gortanu. Bavila se pretežito projektantskim poslom, odnosno idejnim rješenjima projekata, a s njezina su stola potekle ideje za 80 zgrada u Hrvatskoj. Najznačajniji su joj rad u zagrebačkom prostoru tri nebodera u Srednjacima koji i danas definiraju to naselje. Prepoznat ćete ih kao dio kulisa popularnog talk showa “8. kat”.

Djelo je Stanke Kovačić in der Mühlen i poznata stambena zgrada na Martinovki, koja je doprinijela prepoznatljivosti tog metropolinog kvarta.

Na mnogim je svojim projektnim idejama ustrajala unatoč otporu unutar tadašnjeg sustava. No, bez obzira na to, ugledna je arhitektica dobila Orden za zasluge u radu, što je raritet za nekoga bez partijskog članstva. Pet je godina sa suprugom, također uglednim arhitektom Johannesom Wilhelmom in der Mühlenom, provela i u Njemačkoj, u kojoj je radila za ugledne arhitektonske biroe.

Nakon karijere posvetila se dizajnu interijera i slikarstvu. U srpnju 2009. imala je veliku izložbu u Galeriji Mirka Viriusa. Tom je prilikom Vicko Krampus, voditelj Katedre za jezik i kulturu Veleučilišta Vern, o njezinu slikarstvu napisao: “Stanka je oslobodila svoja promišljanja serijom slika. Jednostavnim slikarskim govorom koji se svodi na osnovne elemente – boju, plohu i liniju, ilustrirala nam je motive koji su je okupirali. Motivi koje prikazuje nisu priviđenja, oni su stvarni, viđeni negdje na ulicama Zagreba, nisu fetišizam, ne nose nužno poruku ni kritiku, bitan je način na koji su naslikani”.

Komentara 14

HL
hlibit
14:15 04.02.2016.

...kak su lepe te betonjare

HH
helgin@hogar
11:54 04.02.2016.

neboderi isti kao u svim europskim gradovima gdje je bio komunizam, nula od arhitekture!

JA
jalnus
18:45 05.02.2016.

Bagra koja se dotepla u gradove na krilima rata, sad je verzirana u umjetnost, urbanizam I arhitekturu. To su umjetnici I domoljubi opce prakse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije