Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spikaonica

Ne treba nam čašica žestice da priđemo curi koja nam se sviđa

DKS_56136908 POSEBNA PONUDA Vecernji list 04.05.2016., Zagreb -  Odrzana Vecernjakova Spikaonica, u Geodetskoj tehnickoj skoli. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/9
05.05.2016.
u 12:40

Učenici Geodetske tehničke škole na posljednjoj debati o štetnosti alkohola raspravljali o tome pomaže li im pijenje u društvu ili je loše, jer se njima "maskira" osobnost

Hrvatska je treća od 36 europskih zemalja prema broju maloljetnika koji piju alkohol. Oni, prema istraživanju, bez većih problema dolaze do alkohola unatoč zabranama i zato počinju konzumirati alkohol sve ranije.

– Kada pijemo, opušteniji smo i lakše u klubu priđemo simpatiji – rekli su učenici Geodetske tehničke škole na jučerašnjoj, posljednjoj Spikaonici na temu alkohola, u organizaciji Večernjaka, Gradskog ureda za zdravstvo, Hrvatskog debatnog društva i portala Ordinacija.hr. I dok jedni smatraju da alkohol svakako pomaže zabavi, njihovi kolege nisu se složili s tim i tvrde da alkohol samo “maskira” njihovu osobnost i da takvi opušteni nisu pravi oni.

Tko onda ispadne "papak"

– Alkohol je danas društveno prihvaćena droga – upozorava dr. Ivan Ćelić, psihijatar iz Specijalne bolnice Vrapče, koji svakodnevno liječi ovisnike o heroinu. Utjecaj društva je, kaže, ključan. Ako društvo ide van i pojedinac odluči ne piti alkohol, on ispada “papak”, a ne oni koji trebaju alkohol da se opuste te se samo tako mogu zabaviti.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Koliko je apsurdna teza da je alkohol dobar jer opušta, istaknula je ambasadorica Spikaonice Ivana Marić.

– Ako danas popijete alkoholno piće da se malo opustite, sutra vam ono možda neće biti dovoljno. Zar ćete onda tako lako pristati i na kokain, samo da se malo opustite? – čvrsta je u svojim stavovima Marić.

Problem maloljetničkog opijanja mogao bi se riješiti kada bi bila manja dostupnost alkohola

Dr. Ćelić naglašava kako jedna čaša vina nakon ručka nikome ne može naškoditi, ali problem je mladih što ne znaju granicu kada piju. A koliko je štetna neumjerena konzumacija alkohola, najbolje se može vidjeti na mamurnima dan nakon pijanstva.

Sport je alternativa

Srednjoškolac iz publike rekao je kako mladi idu piti jer nemaju drugu zanimaciju. Misli da nedostaje zabavnih sadržaja koji ne uključuju alkohol. Čak ako se ide u klub, može se imati stol samo ako se kupi boca alkoholnog pića. Vaterpolist Dubravko Šimenc na to je predložio sport kao alternativu. Kazao je kako u inozemstvu Hrvatsku odmah povezuju s uspješnim sportašima i zato bi umjesto opijanja mladi trebali izabrati uspješne sportaše za uzore.

Učenici su se složili sa sudionicima tribine oko toga da bi se problem maloljetničkog opijanja mogao riješiti kada bi bila manja dostupnost alkohola i kada bi se više naglašavala njegova štetnost, kako to čini i Spikaonica.

Komentara 2

SA
sanjinzg
13:20 05.05.2016.

ja neznam nije mi jasno stalno neke debate upozorenja na TV novinama a u hrvatskoj sve vise I vise alkoholicara I to medju mladima.. I svi to vide al zatvaraju oci izgleda. njihov max je poslat policiju da popise mladice u parku kao da ce to utjecat na njegovu svijest!

LI
liliZG
13:45 05.05.2016.

općenito ljudi u hrvatskoj previše piju , to je zato što su nezaposleni , da su zaposleni ne bi imali vremena za takovo ubijanje vremena ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije