Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija u Bakačevoj

Na skijama od Kaptola do Trga – evo kako je ulica postala snježna staza

Balačeva
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/11
03.01.2017.
u 22:50

Čak 50 kamiona dovezlo je snijeg u centar iz Gornje Bistre.

Neviđeni spektakl. Senzacionalno. Nevjerojatno. Sve te epitete zaslužio je Zagreb koji se i do sada mogao pohvaliti činjenicom da je jedina metropola u kojoj se održavaju utrke Svjetskog skijaškog kupa, a ove je godine otišao još korak dalje. Organizatori Snježne kraljice smislili su filmski scenarij te ga odlučili ostvariti pa će tako svijet prvi put svjedočiti – skijanju u centru grada. Bakačeva ulica koja povezuje katedralu i Trg bana Jelačića postala je snježna staza, a za utrku legendi koja je na rasporedu sutra pripreme su počele već početkom tjedna. Provjerili smo stoga kako se jedna ulica preko noći pretvori u skijašku stazu.

Građani zabezeknuti

Tijekom jučerašnjeg dana radnici su postavljali start, cilj, zaštitnu ogradu i tribine te pripremali svu ostalu opremu. Već je ogromna infrastruktura izazvala veliko zanimanje građana, a pravi je šok uslijedio navečer kada su kamioni puni snijega počeli dolaziti na Trg bana Jelačića. Zabezeknute izraze lica nisu uspjeli sakriti ni oni koji su već čuli da se utrka sprema, a kamoli oni koje je skijaška staza u centru potpuno iznenadila.

– Ovo je ludo, pa za ovo mora saznati cijeli svijet. Nema koga neće oduševiti. Da sam samo malo mlađa, i ja bih se najradije spustila na skijama uz katedralu – rekla je umirovljenica Katica Marić koja je, kao i mnogi drugi građani, znatiželjno virila preko ograde da bi provjerila kako staza napreduje. Priliku da se njome spuste dobit će ipak 18 najvećih. U Bakačevoj će se, naime, održati revijalna utrka ukupnih pobjednika Svjetskog skijaškog kupa u povodu proslave „Zagreb slavi 50 godina Svjetskog kupa“.

– Morali smo napraviti nešto posebno za ovu veliku obljetnicu i prema reakcijama i građana i skijaša rekao bih da očekivanja nismo samo opravdali nego ih i premašili – rekao je Igor Žiljak, rukovoditelj objekta Skijalište Sljeme koji nam je objasnio da su umjetni snijeg za stazu dovezli iz Gornje Bistre gdje topovi već više od mjesec dana proizvode pahulje. Gotovo 50 punih kamiona u Bakačevu će dovesti 700 kubika snijega, a radnici će danas početi s uređivanjem staze. Na pitanje koliko je to zapravo izazovan pothvat, Igor Žiljak odgovara – iznimno.

– To je staza u centru grada, nešto još neviđeno. Nije to projekt koji se napravi za tri dana, mi ovo pripremamo već dva mjeseca – rekao je Žiljak koji je napomenuo kako nije točno da ekipa koja stoji iza ovog spektakla nije spavala već tjedan dana. Oni se, kako kaže, nisu pošteno naspavali još od listopada. Ipak, u sebe ne sumnjaju te su sigurni da će sve proći baš kao što su zamislili.

Sve je već spremno i na Sljemenu gdje se ženski slalom vozi danas, a muški u četvrtak. Crveni je spust u idealnom stanju jer, iako nije pao prirodni snijeg, organizatore su poslužile niske temperature. S obzirom na to da snijeg nije ove godine razveselio ni mališane na praznicima, i oni će profitirati od ovog umjetnog snijega nakon što se odvoze utrke Svjetskog kupa. Bijeli pokrivač od katedrale do ulice Pod zidom bit će uklonjen i odvezen na sanjkalište na Cmrok. Od ulice Pod zidom do Trga staza se pak neće micati nego će se na njoj održati škola skijanja za djecu.

Posebna regulacija prometa

Za vrijeme snježnog spektakla u centru Zagreba na snazi će biti posebna regulacija prometa. Sve do 5. siječnja u 6 sati ujutro u potpunosti će biti zatvorena istočna prometna traka Ulice Kaptol od rotora ispred katedrale do ulice Pod zidom te Bakačeva ulica do Trga. Slobodni će se trak ostaviti otvoren za prolaz pješaka i automobila, osim na dan utrke, 4. siječnja od 17 do 23 sata.

Posebna regulacija prometa na snazi je od danas do 5. siječnja i u podsljemenskoj zoni i na Sljemenu pa se tako neće moći cijelo vrijeme voziti ulicama Bliznec i Mlinovi te Sljemenskom, Gračanskom, Markuševečkom i Ksaverskom cestom... Detalje o posebnoj regulaciji prometa moguće je pronaći na stranicama Policijske uprave zagrebačke. Gledatelje će pak na Sljeme voziti ZET iz kojeg poručuju kako se za to pripremaju već mjesec dana te da su i više nego spremni.•

Ključne riječi

Komentara 22

RA
ravdro
23:44 03.01.2017.

Samo vi gunđajte hejteri, ali ovo je veća atrakcija turistička nego sama utrka na Sljemenu. Brojke su na strani Zagreba! Ovdje mnogi misle da turisti u Zagreb dolaze samo zato jer na google maps vide da piše Zagreb. Turisti se privlaće ponudama i atrakcijama. Utrka na Sljemenu nije skupa kao i sva događanja oko nje u odnosu na reklamu koju šaljemo u svijet i zbog koje nam turisti dolaze. Zagreb je samo u 2016. zaradio od turizma 300 milijuna € odnosno preko 2 milijarde kuna i ostvario rekordnih 2 milijuna noćenja. Zagreb je bolji po turističkim brojkama od Beograda, a i Ljubljane te Sarajeva koji su daleko iza Zagreba po broju noćenja. Ovo je još samo jedna turistička atrakcija zbog koje je Zagreb najposjećenija destinacija u Hrvatskoj, u prosincu, a u 2017. očekujem navalu britanskih turista. Zagreb je treća turistička destinacija u Hrvatskoj. Ispred Zagreba su samo Rovinj i Dubrovnik.

RA
ravdro
00:05 04.01.2017.

Prijenos ove utrke koja slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa penose televizijske postaje ORF iz Austrije, SRF iz Švicarske, SVT iz Švedske, Eurosport, a uživo će emitirati čak i britanski BBC te J sports iz Japana. Pa to je besplatnaa reklama Zagreba za sljedećih 5 godina. Zagreb postaje najjača turistička destinacija u Hrvatskoj i regiji, neki to očito ne shvaćaju kada pljuju i ismijavaju ovakve stvari. Ismijavali su pojedinci i ledeni park na Tomislavcu prošle godine, a prema anketama, najviše turisti upravo tu atrakciju navode kao najčarobniji i najromantičniji dio Adventa u Zagrebu zbog kojeg svima preporučuju Advent u Zagrebu 2017. godine.

Avatar dmitarX
dmitarX
10:12 04.01.2017.

Kruha i igara..kako nekoć, tako i sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije