Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stizat će pisma iz Hogwartsa

Ministrom malog čarobnjaka možete postati i u Zagrebu

Harry Potter
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
29.08.2016.
u 12:16

Ministarstvo magije tek je osnovano, a već ima stotinu članova. Organizirat će se kvizovi, radionice, druženja, projekcije filmova

Svima koji su čekali da im u sandučić stigne pismo iz Hogwartsa, najpoznatije škole čarobnjaštva na svijetu koju su pohađali Harry Potter, Hermione Granger i Ron Weasley, konačno bi se mogla ostvariti želja. Potrebno je samo javiti se u Ministarstvo magije, a ono od jučer postoji i u – Zagrebu.

Puno fanova u Hrvatskoj

Riječ je novoosnovanom klubu ljubitelja Harry Pottera iza kojeg stoje predsjednik Martin Gašparić, potpredsjednik Josip Demeter i tajnica Tea Hržica. I sami su još od djetinjstva opčinjeni sagom o malom čarobnjaku.

– U priču sam se zaljubio nakon što sam pogledao prvi film, nakon čega sam u četiri dana pročitao prve četiri knjige koje su do tada izašle. Do danas sam sve knjige pročitao više puta, i na hrvatskoj i na engleskom, više i ne brojim koliko puta – govori 34-godišnji Josip Demeter, inače po struci inženjer radiologije. Osim što doslovno guta knjige i filmove, veliki je i kolekcionar predmeta koji se spominju u njima. Ima tridesetak čarobnih štapića, plašteve, nakit... Neke naručuje, neke izrađuje sam, a najdraži su mu oni predmeti koje je kupio u originalnom studiju u Londonu gdje se film snimio. Posjetio ga je već tri puta.

Ljubav prema Harryju Potteru spojila ga je sa studentima Martinom i Teom s kojima je 31. srpnja, točno na rođendan malog čarobnjaka, osnovao udrugu. Okupljat će njihove istomišljenike kojih je, prema njihovoj procjeni, u Hrvatskoj jako puno. Vidjelo se to i jučer kada je Ministarstvo magije predstavljeno javnosti. Fanovi obučeni u plašteve s vještičjim šeširima i čarobnim štapićima okruženi letećim svijećama i brojnim drugim magičnim predmetima okupili su se na svom prvom velikom druženju, a najavljuju ih još puno.

Posvojit će i sovu

– Do sada smo u primili stotinjak članova, većinom se radi o generaciji rođenoj 90-ih godina koja je odrasla uz Harryja Pottera, ali ima i mlađih, već od 11 godina. Zanimljivo je da su većina žene, javlja nam se dosta roditelja koji su se uz djecu “navukli“ na knjige i filmove – govori trojka na čelu Ministarstva te objašnjava kako se godišnja članarina plaća 100 kuna. Nekoliko dana nakon učlanjenja, osobi će na adresu stići personalizirano pismo iz Hogwartsa i karta za vlak do škole (uz upute kako doći do legendarnog perona devet i tri četvrtine). Članovi će se redovito sastajati, sudjelovati na kvizovima, radionicama, druženjima, projekcijama filmova... Planira se čak i organizacija utakmica metloboja, sporta izmišljenog u knjigama, ali koji danas ima brojne fanove diljem svijeta.

– Jedino sovu nećemo kupovati, ali ćemo zato posvojiti jednu u Zoološkom vrtu – kroz smijeh napominje Martin Gašparić.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije